Révbeérkezés és vitorlabontás – Lelkészavatás Tatabányán

Révbeérkezés és vitorlabontás – Lelkészavatás Tatabányán

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Tatabánya – A gyülekezet történetében első alkalommal került sor lelkészavatásra a tatabányai evangélikus templomban 2016. július 1-jén. Juhász Dénes szolgálatba állításának ünnepén Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Szentpétery Péter, valamint Schermann Gábor helyi lelkész működött közre.

Az erőtlenségben erőt kapni ellentmondásnak tűnik – mondta a lelkészjelölt választott igéje, 2Kor 12,9 alapján tartott prédikációjában a püspök. Ez egy olyan furcsa kettősség, amelyben Isten közelségét érezzük meg. Majd hozzátette: szolgálatunkban az igazi erőforrás számunkra az Isten Fia, aki gyengeségében és megtörtségében vitte végbe a legnagyobb győzelmet.

Az eskütétel, az áldás és a Confirma ünnepélyes pillanatait követően a frissen felavatott lelkész Szemerei János püspökkel és Schermann Gábor lelkésszel együtt osztott úrvacsorát lelkésztársainak és a népes vendégseregnek, akik között hatodéves helye, a vanyarci gyülekezet tagjai is szép számmal megjelentek.

Az istentiszteletet szeretetvendégség követte a közeli iskola tornatermében. Itt hangzottak el a köszöntések is.

Elsőként Major Gáborné felügyelő üdvözölte az egybegyűlteket, és röviden ismertette a felavatott lelkész életútját. Majd Szemerei János püspök adta át Juhász Dénesnek az ordinációs oklevelet és az egyházkerület ajándékát. Az útra indító közösség nevében Schermann Gábor szólt, aki többek között új kollégája édesanyjának, családjának is megköszönte a Dénesnek nyújtott szeretetet és támogatást. A teológia köszöntését dr. Szentpétery Péter tolmácsolta. Jókívánságait adta át továbbá Szabó András vanyarci lelkész, a nógrádi egyházmegye esperese, valamint Polgárdi Sándor, az új lelkészt fogadó veszprémi egyházmegye esperese és Szarka István, a fejér–komáromi egyházmegye esperese.

Végül Juhász Dénes kért szót. Szolgálatba indulását egyfelől révbe érkezésnek, másrészt vitorlabontásnak nevezte. Majd háláját fejezte ki mindazoknak az embereknek és közösségeknek, akik, illetve amelyek imádságukkal és szeretetükkel mindeddig mellette álltak.

 

Juhász Dénes

Tatabányán született és nőtt fel. Gyermekkorától rendszeresen járt az evangélikus gyülekezetbe. Meghatározó élményt jelentettek számára a fejér-komáromi egyházmegye által szervezett nagyvelegi ifjúsági táborok is. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd az érettségit követően 2009-ben felvételt nyert az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. A teológián töltött időszak alatt egy évig ösztöndíjasként az Augustana Kirchliche Hochschule hallgatója volt a németországi Neuendettelsauban. Hatodéves gyakorlatát a vanyarci gyülekezetben végezte, Szabó András mentor mellett. Ordinációját követően a somlószőlősi egyházközségben kezdi meg szolgálatát beosztott lelkészként.

Hivatkozások: Remport Richárd képei. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!