K3 – Könyvajánló

K3 – Könyvajánló

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Heinrich István
Az alábbi sorokat egy katolikus testvérünk, Heinrich István írta, aki nyugalmazott kutatómérnök. Jelenleg Badacsonyban él, a badacsonytomaji ökumenikus bibliaórák állandó résztvevője és az ábrahámhegyi K3 klub tagja.

Egy vaskos kötet fekszik előttem, Garádi Péter könyve. Címe: K3 – A kereszténység tanítása – rendhagyó formában és közegben. Nem első könyve a szerzőnek. Sokak számára ismertek már előző írásai: Kép és kerete, Mi történt a nagyhéten?, Hogyan tovább, egyház?

Ez is egy rendkívüli könyv. Témáját, tartalmát tekintve élénk érdeklődésre tarthat számot. Vaskos kötet, hiszen valamivel több mint ötszáz oldal. Ennek ellenére nem esett nehezemre végigolvasni, igaz, nem egy ültő helyemben. Nem is arra való. Minden fejezete annyi ismeretet és tanítást közöl, hogy érdemes magunkba szállni és elgondolkodni az olvasottakon.

De mit jelenthet az a megjelölés, hogy K3? Ehhez egy kedves történet tartozik. Garádi Péter a feleségével nyugdíjasként érkezett a Balaton-felvidékre, jobbára ismeretlenül. Két első látogatójának egy-egy Útmutatót, bibliaolvasó kalauzt ajándékozott, amely a Biblia rendszeres olvasására buzdít. Meglepetésére egyikük, Zsombor pár nap múlva találkozót kért tőle. Ezzel kezdte: „Megéltem fél évszázadot, és sok mindennel foglalkoztam, a magyarság őstörténetével, táltoshittel, horoszkópkészítéssel, természetgyógyászattal, de miért nem mondta eddig senki, hogy a Biblia nekem szól?”

Ezek után Péter és Zsombor sokszor és sok mindenről beszélgetett. Egy ízben Zsombor megjegyezte, hogy jó volna beszélgetéseiket szélesebb körben folytatni. Sokan keresnek választ a kérdéseikre, de nincs kit megszólítaniuk. A „peremvidék” – gondolta Péter –, akik keresik Istent, de kívül esnek a szervezeti egyházakon, gyülekezeteken. Ők tehát azok a keresők, kíváncsiak és kételkedők, akikről szó van. És belőlük szerveződött a K3-asok klubja.

A könyvet olvasva hamar kiderül, hogy nem csak a kíváncsiak, keresők és kételkedők számára találunk válaszokat. A magukat gyakorló kereszténynek vallók hitét is elmélyítik az olvasottak. Örömmel és bizalommal ajánlom a könyvet mindazoknak, akik a hit dolgában kiváncsiak és keresők. Mint ahogy azt a klub története igazolja, nyitott kérdések maradnak ugyan, de a kételkedők száma egyre kevesebb.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2021. február 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!