Kalandra hív a KÖSZI – Időutazás Jézussal a Napvető táborban

Kalandra hív a KÖSZI – Időutazás Jézussal a Napvető táborban

Share this content.

Budapest – Különlegesen izgalmas és egyedülálló témával készül idén nyárra a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapata. A 17. alkalommal megrendezésre kerülő Napvető evangélikus közösségépítő tábor mottója: „Időutazás Jézussal”. A Napvető Kölyök – gyerek, illetve a Napvető Ifi – tizenéves táborozói egy virtuális barangoláson vehetnek részt 2013. július 28 – augusztus 3., illetve augusztus 11-18. között, melynek során régmúlt évszázadokba, jellegzetes történelmi korokba látogathatnak el. Pellionisz Petra, a Napvető táborok kreatív tartalmi vezetője adott interjút az evangelikus.hu-nak. Szöveg: evangelikus.hu

Kérlek, mesélj egy kicsit a KÖSZI-ről, mint egyesületről.

Szervezetünk, a KÖSZI egy evangélikus lelkészekből, teológusokból és más területekről érkező önkéntesekből álló szervezet, melynek célja olyan programok szervezése, amelyben a gyerekek és fiatalok megtapasztalhatják a Krisztus közösségében jelenlévő valódi öröm élményét. A 21. századi társadalmi folyamatokat szemlélve kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a keresztény fiatalok összetartsanak, közösségek alakuljanak, így biztosítva a jövő egyházát. Programjaink, táboraink evangélikus szellemiségűek, de nyitottak bármely felekezetből érkezők számára.

Nem most szerveztek először tábort...

Tizenhét éves hagyománnyal rendelkezünk e téren, szervezőink olyan önkéntes fiatalok, akik már gyakorlottak, rendszeres továbbképzésben részesülnek – erről Frenyó István, a Kölyök, Kelényi Zsolt, az Ifi tábor vezetője sokat tudna mesélni. Nagy figyelmet fordítunk a fiatalokra, így maximum hat táborozó jut egy vezetőre. A gyerkek, fiatalok olyan kiscsoportokhoz is tartoznak a hét során, amelyben jobban megismerhetik egymást, és két-két vezető ügyel arra, hogy végig jól érezzék magukat.

Miben egyedülálló a Napvető?

A Napvető egy olyan evangélikus közösségépítő tábor, ahol egy egész nyári hetet tölthetnek a táborozók a gyönyörű Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. A tábor célja összefogni a keresztény fiatalokat, korosztályuknak megfelelő programokkal és játékokkal segítve megérteni Krisztus szeretetét egy elfogadó közösségben, ahol összekovácsolódnak és barátokra lelhetnek. Fontos számunkra, hogy példát állítsunk a táborozóknak, hogyan is lehet a 21. században keresztény gyerekként, fiatalként élni. Ebben segítségünkre vannak a tábor lelki vezetői, Szabó András és Bolba Márta evangélikus lelkészek, illetve a szintén táborszervezőként tevékenykedő teológusok is. 

Pontosan milyen történelmi időszakokba kalauzoljátok a táborozókat?

Az időgépes utazás állomásai a római korban bujkálni kényszerülő keresztények kora, a középkor, a reformáció kora, a missziós utazások időszakai és a 20. század küzdelmei lesznek – természetesen mindezt a tábori célcsoport életkori jellemzőire hangolva. Az akkor élő keresztények sorsával, nehézségeivel, küzdelmeivel találkozhatnak így, levonhatják életük tanulságait, egy-egy kiemelkedő személy életútjával ismerkedhetnek meg, miközben történelmi, kultúrtörténeti, sőt művészettörténeti és társadalmi ismereteik bővülnek.

Gondolom, nem csupán „száraz”, történelemóra jellegű foglalkozásokra invitáljátok a gyerekeket, fiatalokat.

A tábor során játszott vetélkedők, szerepjátékok, drámafoglalkozások, csapatversenyek és szervezett játékok a megszerzett tudás elmélyítését, készségszintre való emelését, sőt önismeretbe való beépítését teszik lehetővé. Nem utolsósorban pedig olyan élményszerű, interaktív és kreatív programot kínálhatunk segítségével, mely alkalmas a játékos tanulás megvalósítására. Csak, hogy néhány kedvcsináló példát említsek, az egyik nagy kedvence a táborozóknak a Vízi Olimpia, de hasonló népszerűségnek örvend a kalandos Városi Portya, a Ki mit tud?, a sportfoglalkozások, a közös éneklés és áhítatok. A legizgalmasabbnak mindenki számára talán – éppen a napszak miatt – az éjszakai túra ígérkezik.

Mikorra tervezzenek üres rubrikákat a naptárukba a fiatalok?

Idén is két turnusban rendezzük meg a Napvető tábort: a Napvető Ifi a tizenéveseknek, a 7-12. osztályos korosztálynak szól július 28 – augusztus 3. között, a Napvető Kölyök az általános iskolás 3-8. osztályos korosztálynak augusztus 11-17. között.

Nyilván jelen vagytok az interneten és a közösségi oldalakon. Hol és hogyan jelentkezhetnek a gyerekek a táborba?

Bővebb információt ezzel kapcsolatban a www.koszi.net internetes oldalunkon találhatnak, megkereshetnek minket Facebookon is, ezen kívül szervezőnk és kapcsolattartónk, Frenyó István a koszi@koszi.net és a 06-20-239-3247 (evangélikus flottás) e-mail címen és telefonszámon bármikor szívesen fogadja az érdeklődéseket, illetve a jelentkezéseket. 

Kedvcsináló meghívó a táborozók számára

Gyere, lépjünk be a fantázia világába! Kies tájon előtted áll most egy furcsa szerkezet, akár egy lift, tárva-nyitva az ajtaja. Képzeletben lépj most be a fülkébe, és kapcsold be a biztonsági övet… brrr… brrr… felberreg a gép, és rázkódni kezd Veled... És ahogy süvíteni kezd körülötted a levegő, és a világ távoli zajait hallod, rájössz, egy időgépben vagy, amely a messzi múltba visz… Te is elképzeltél már hasonlót? Szívesen tennél kirándulást régi századok porába? Velünk, a Napvető tábor csapatával most megteheted mindezt, és átélheted a rómaiak közt bujkáló keresztények titkos szövetségét, a középkori kolostorok félelmes hangulatát, a reformáció korának parázs vitáit, a misszionáriusok izgalmas utazásait és a 20. század háborúk dúlta küzdelmeit. Gyere velünk, és lásd a kereszténység évszázadait az akkor élők szemével! Az időutazás mellett pedig idén is vár a Vízi Olimpia, a Városi Portya, a Ki mit tud?, az éjszakai túra, számtalan játék, vetélkedő, sportfoglalkozás, közös éneklés, áhítat és ezer barát!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!