Új könyvet ismertet a falu két helytörténésze Kálmánházán

Új könyvet ismertet a falu két helytörténésze Kálmánházán

Share this content.

Forrás: szon.hu, szöveg: KM
Kálmánháza – Szinte még végig sem olvasták a Görögkatolikusok Kálmánházán című helytörténeti munkát az érdeklődők, máris új könyvvel jelentkezett a Nagy Tamás–Kiss János szerzőpáros. A két helytörténész a görögkatolikusok után az evangélikusok kálmánházi történetét dolgozta fel az Evangélikusok letelepedése Kálmánházán című könyvben.

Mint a könyv egyik írója, Nagy Tamás lapunknak elmondta, a 20. század végére az evangélikusok létszáma jelentősen csökkent a községben, ezért gondolt arra a szerzőpáros, hogy a reformáció ötszázadik évében áttekintik a kálmánházi evangélikusok vallási elhivatottságát. A könyv a reformáció jeles évfordulójának tiszteletére és a kálmánházi evangélikus templom felszentelésének 75. éves jubileumára készült.

„A könyvben bemutatjuk az evangélikus közösség összefogását és hitéletét. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben visszatükröződik az elmúlt másfél évszázadban a kálmánházi evangélikusok helytállása. Bemutatjuk a közösséget összetartó lelkészek tevékenységét, valamint az egyházi és a népi szokásokat. A könyv tartalmazza a betelepülők származási helyének nevét, a Kálmánházára település időpontját. A téma feldolgozása során levéltári forrásokra és a visszaemlékezők elbeszélésére támaszkodtunk.”

Az érdeklődők november 4-én ismerkedhettek meg a kiadvánnyal, ugyanis a két szerző, Nagy Tamás és Kiss János könyvbemutatót tartott a helyi művelődési ház nagytermében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!