A kántori szolgálat szépségei és nehézségei

A kántori szolgálat szépségei és nehézségei

Share this content.

Forrás: Dunántúli Harangszó, továbbá: Evangélikus Élet, szöveg: Böröczné Bolla Krisztina
Mindig is szerettem az orgona hangját. Emlékszem, kislány koromban is mennyire irigyeltem a karzaton ülőket, hogy ők ott ülhetnek a hangszer közelében, és mindig jó érzés fogott el, ha – akár templomon kívül is – orgonaszót hallottam. Valahogy mintha mindig is éreztem volna valamiféle elhívást. Közel húsz éve, hogy megvalósult ez az álmom, és gyülekezetünk akkori lelkésze segítségével elindulhattam ezen a nem mindig zökkenőmentes úton.

Sok tanulás, gyakorlás, istentisztelet van már a hátam mögött, mégis még mindig volna mit tanulni, hova fejlődni. Mindig akadtak nehézségek a húsz év alatt, amiket a jó Isten segített megoldani. Kezdetben a hangszer hiánya: a gyakorlásokat először magam által készített papírharmóniumon oldottam meg, majd kölcsönkaptam egyet; a fóti tanfolyamokra való eljutás: a fárasztó, hosszú busz- vagy vonatutak ősztől tavaszig, a nyári tanfolyamok, amiket sosem feledek el; majd az egyetemi tanulmányok mellől különtanárhoz járás, mellette a szolgálat és énekkari próbák szervezése. Lassan három éve pedig két kisfiú melletti orgonálás teszi izgalmassá a kántori munkámat.

Szerencsére családom, férjem, szüleim és a lelkészek is mindig segítségemre voltak és vannak a munka során. Édesanyaként talán a legnehezebb megoldani, hogy vasárnap vagy más gyülekezeti alkalmakkor én is ott legyek a templomban, gyülekezeti házban, akkor és amikor szükség van rám, hiszen a kicsik napirendje nem ezekhez az alkalmakhoz igazodik. De Istennek és az említett segítőimnek hála, mindkét gyermekem születése után viszonylag rövid időn belül sikerült visszatérnem az orgonapadhoz. Ehhez kellett a gyülekezet és a lelkészünk türelme, rugalmassága is.

A zene is egy út lehet az Isten és egymás felé. Én ugyan nagyon szeretek egyedül is énekelni, de egy énekkarban vagy egy kis közösségben némi kísérettel, például gitár vagy zongora, igazi felemelő érzés. Fáj a szívem-lelkem, hogy az elmúlt hetekben nem tudtunk a testvérekkel a templomban leülni egymás mellé vagy énekkarunkkal összejönni. A hiányt valamelyest pótolja, hogy otthonunkban a kisfiaimnak sokat éneklek, nemcsak nekik való népdalokat, mondókákat, hanem evangélikus énekeskönyvünk énekeit is. Nagyobbik fiam például heteken keresztül az „Ó, terjeszd ki, Jézusom” kezdetű énekünk [EÉ 120 – a szerk.] dallamára aludt el. Remélem, ha felnőnek, számukra is legalább olyan fontos lesz majd a gyülekezeti élet, az éneklés, a zene, mint nekem.

A szerző zalaistvándi kántor.

Forrás: Dunántúli Harangszó – A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület lapja, 2020/2. szám, nyár

Továbbá:

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 25–26. számában jelent meg 2020. július 5-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!