Karácsonyi csoda – Egy látássérült lány sikere

Karácsonyi csoda – Egy látássérült lány sikere

Share this content.

Szöveg: Murányi Viktória
Szarvas – Majoros Eszter a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős növendéke dráma tagozaton. Az alig látó lány díjnyertes novelláiból rádiójáték-sorozatot készített a Békéscsabai Jókai Színház karácsonyra.

„Csodák ott történnek, ahol hisznek bennük, és minél jobban hisznek bennük, annál gyakrabban fordulnak elő.” (Denis Diderot)

Valóban egészen hihetetlen dolgok történnek néha az emberrel. Bizonyára mindenki tisztában van vele, milyen nehéz a látássérülteknek boldogulni abban a világban, melyet a jól látók alakítanak ki társadalmunkban. Mégis egyre több világhírű zenész, operaénekes, ügyvéd, többdiplomás végzettségű vak ember szolgál nagyszerű, követendő példákkal sorstársaiknak. Én, aki egy gyengénlátó gimnazista lány anyukája vagyok, ismerem az érem mindkét oldalát. Tudom, milyen mélységeket élnek meg a látásukat elvesztő emberek, és tudom azt is, miként képesek többen is szárnyra kapni és a legtöbbet kihozni magukból és a helyzetükből a hitük révén. Mi az utóbbi típushoz tartozunk. A vakok és gyengénlátók nem kérnek mások sajnálatából, teljes embernek érzik magukat, akik a társadalomnak ugyanúgy megbecsült, hasznos tagjai, akár a többi „egészséges” ember.

Mi is a karácsonyi csoda története?

Egy kislány hatéves korától arról álmodozik, hogy egyszer majd híres író lesz belőle… – ez így első olvasásra nem tűnik olyan nagy dolognak. De mi van, ha hozzátesszük: egy alig látó kislány díjnyertes novelláiból rádiójáték-sorozatot készített a Békéscsabai Jókai Színház karácsonyra?

Majoros Eszter a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium végzős növendéke dráma tagozaton. Teljesen egészséges gyermekként született, majd hatéves korától fokozatosan, évről évre romlott a látása. Ma már alig lát, a színekről is csak halvány emlékei vannak. Amíg megadatott neki, addig romantikus Jane Austen-regényeket olvasgatott, filmeket nézett, kiválóan rajzolgatott, mint a korosztályabeli többi, átlagos, jól látó gyermek. Már kilencévesen meséket írogatott, de az írott szöveget egyre nehezebben olvasta vissza, így ez a történet hosszú évekre folytatás nélkül maradt. A gimnázium új utakat nyitott meg neki, hiszen itt tanult meg vakon gépelni, itt mélyítette el az irodalmi művek iránti szeretetét, itt sajátította el drámaórákon a dialógusok és különböző életszituációk fordulatos, izgalmas elemeit.  

Digitális oktatás, bezártság, aggodalom?

Jött a sokak által nem kedvelt időszak, a Covid-járvány miatti karantén. A gimnázium kapui bezárultak tavasszal, amit a diákok ugyan nem vettek rossz néven, ám sokan értetlenül álltunk a kialakult új helyzet előtt. Eszter ebben a szituációban új lehetőséget látott: több időt tölthet itthon novellaötleteinek lejegyzetelésével. Éppen tavasszal hirdettek meg a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületénél egy vers- és novellaíró pályázatot kortól függetlenül. Az egyesület vezetője, Ádász István kérte fel Esztert személyesen a novelláinak beküldésére. A járvány miatt hónapokra elhúzódott az eredményhirdetés, mígnem 2020. október 17-én, a fehér bot világnapján került sor erre a békéscsabai rendezvényre, ahol különdíjban részesült. Ez önmagában is szép eredmény, de az igazi meglepetés az volt, amikor a Jókai színház egyik színésznője bejelentette a rádiójáték készítését ezekből a történetekből.

Miről szólnak a novellák?

A novellacsokor címe Árva lányból hercegnő, és egy fiatal teremtésről szól, aki váratlan helyzetekben találja magát felnőtté válása során. A történet fonala igen fordulatos és izgalmas, ugyanakkor romantikus. Mindenkinek szeretettel ajánlva, aki fogékony egy kis idillikus mese meghallgatására. Idáig három rész készült el belőle, és még további három történet felvázolása is megtörtént.

Együttműködés a Jókai színházzal

Az említett egyesület szorosan együttműködik a Jókai színház dolgozóival, rendszeresen szerveznek programokat vakok és gyengénlátók számára is. Esztert rendszeresen felhívják telefonon a színház színésznői vagy maga a dramaturgia készítője a novelláival kapcsolatban. Igyekeznek minél hitelesebb képet formálni a szerző által megfogalmazott gondolatokról, így a rádiójáték valóban élvezetes hangeffektekkel gazdagodott. Nagyon megható az a kedvesség, amellyel Esztert a színház dolgozói körülveszik és történeteinek folytatására buzdítgatják.

Szenteste előtti napon értesítették Esztert a színháztól a rádiójátékok elkészüléséről – ezzel beteljesült egy álom, mely valósággá vált csoda az év számunkra legszentebb ünnepén, karácsonykor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!