„Legyünk aktívan jelen ott, ahol a leggyengébbek gondoskodásra és védelemre szorulnak!” – Az Egyházak Világtanácsának karácsonyi üdvözlete

„Legyünk aktívan jelen ott, ahol a leggyengébbek gondoskodásra és védelemre szorulnak!” – Az Egyházak Világtanácsának karácsonyi üdvözlete

Share this content.

Forrás: oikoumene.org, szöveg: dr. Olav Fykse Tveit, fordítás: Balicza Klára
Genf – A karácsony Jézus Krisztus ünnepe, amikor megtapasztalhatjuk annak misztériumát, hogy a jóság jelen van a mindennapokban, sőt még a gonoszság közepette is. A karácsony az a pillanat, amikor fényt gyújthatunk a sötétségben, amikor Isten jelenlétét ünnepelhetjük egy olyan világban, amelyben a halál valósága állandóan érezhető.

Massa Zahdeh rajza, Dar Al-Kalima iskola, Bethlehem

Amikor keresztényekként karácsonyt ünnepelünk, megerősödhet a hitünk abban, hogy Isten dicsősége itt ragyog a világban. Örülhetünk annak, hogy mindez Jézus Krisztusban valósággá lett. Ő emberként született közénk, az újszülött gyermekben rejlő minden szeretetet és sebezhetőséget magában hordozva.

Senki sem lehet emberré anélkül, hogy előbb gyermek ne volna. Gyermekként másoktól kapjuk az életünket; arra van szükségünk, hogy tápláljanak, öltöztessenek, gondoskodjanak rólunk, hogy legyen, akitől tanulhatunk, és aki megvéd a veszélytől, erőszaktól, betegségtől. Tartoznunk kell valahová, valakihez.

Manapság sok gyermek előtt hatalmas jelenbeli és jövőbeli lehetőségek állnak. Fontos személyeknek számítanak családjukban, közösségeikben, hazájukban és az egész világon. Sok helyen azonban kihívásokkal, veszélyekkel, fenyegetettséggel is szembe kell nézniük – egyes országokban jobban, mint máshol, és jobban, mint amennyire egy gyermeknek ezeket bármikor is szabadna megtapasztalnia. Mindez a fegyveres konfliktusok, az erőszak és a gyermekek testét és lelkét érő egyéb támadások következménye. Sokaknak pedig menekülniük kell; a II. világháború óta nem látott számban kényszerülnek gyermekek is elhagyni otthonaikat és biztonságos környezetüket.

Isten Fiának is hasonló sors jutott. A Jézus Krisztus születéséről szóló bibliai történetek beszámolnak az emberi élet minden dimenziójáról: gondoskodásról és szeretetről, de nehézségekről és életveszélyről is. Heródes király szörnyű bűnt követett el, amikor Betlehem vidékén minden gyermeket megöletett azért, hogy a hatalmát fenyegető tényezőket kiiktassa. Jézus és családja menekültekké váltak Egyiptomban.

Az Egyházak Világtanácsa komolyan veszi azt a feladatot, amely a gyermekek szükségleteinek biztosítása terén az egyházakra hárul. Ezért bátorítjuk egymást, hogy legyünk aktívan jelen ott, ahol a leggyengébbek, a sérültek és a menekültek gondoskodásra és védelemre szorulnak. Szeretnénk többet tenni ezen a téren, és valóban gyermekbarát, gondoskodó és védelmező egyházakká válni.

Az idei karácsonyi üdvözletünket betlehemi gyermekek készítették. Rajzaik csodálatosan kifejezik az élet szépségét, de azokat az életet korlátozó és fenyegető körülményeket is, amelyekkel Jézus szülővárosában a megszállás, a falak és a kerítések miatt szembe kell nézniük. Ezek a mai Betlehemben készült rajzok reménységet adhatnak az emberiségnek úgy, ahogy réges-régen Jézus születése is reményt hozott közénk. A gyermekek szemével nézve ez a remény még drágábbnak tűnik, és még fényesebben ragyog. Nem csak ott, ahol gyermekek élete forog veszélyben, de mindenhol és minden embernek, akik együtt vágyakoznak a Békesség Fejedelmének országára.

Adja Isten, hogy a ma Betlehemben élő gyermekek is megtapasztalhassák annak az országnak a jeleit, ahol a Betlehemi Gyermek, a Békesség Fejedelme az úr. Ünnepeljük a karácsonyt szerte a világon és Isten töltse be szívünket az Ő gyermekei iránti szeretettel és gondoskodással. Vezesse lépteinket, hogy együtt járhassunk a béke és az igazságosság útján.

Dr. Olav Fykse Tveit
főtitkár
Egyházak Világtanácsa

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!