Mindenkoron látják – Karátson Gábor: Akvarellek Máté evangéliuma szerint

Mindenkoron látják – Karátson Gábor: Akvarellek Máté evangéliuma szerint

Share this content.

Forrás: EOM
Budapest – Időszaki kiállítás nyílik az Evangélikus Országos Múzeumban 2017. november 11-én. A tárlat 2018. február 18-ig tekinthető meg.

Karátson Gábor (1935–2015) nem csak a Duna Körről ismert. Író, filozófus és festő, akinek bibliai akvarelljeiből már 2008-ban rendezett az Evangélikus Országos Múzeum kiállítást. 

2017-ben a korábbinál nagyobb fényt kap Karátson festői életműve. Hamarosan lakásmúzeum nyílik egykori lakóhelyén, a Deák téren. Bibliai akvarelljei egyszerre három helyen lesznek láthatók: a Biblia Múzeumban Márk, az evangélikus múzeumban Máté, a Hold utcai református templomban pedig Lukács evangéliumához festett sorozat. A Műcsarnokban nyíló, EGY/KOR című gyűjteményes kiállításon olajképeivel ismerkedhet meg a közönség – a kívülállás és a különállás különleges atmoszférájában. 

Bibliai akvarelljeit a vizsolyi Biblia reformátori szövege ihlette. Karátson ezekben a sorozatokban a fogalmi helyett a képi gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. Misztikus sugalmazású, imaszerű akvarelljei számára finom, intim teret ad az EOM boltozott pincéje. A falakon Máté mind a negyven lapja látható lesz. A Károlyi Gáspár-féle fordítás idézeteivel kísért képek valódi, meditációs teret hoznak létre.

A kiállítást kísérő programokról az EOM honlapján és a közösségi oldalakon adunk hírt.

Csatolt állományok: karatson_eom2017.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!