Elhívás, küldés, megerősítés – Lelkésszé szentelték Kárnyáczki Esztert

Elhívás, küldés, megerősítés – Lelkésszé szentelték Kárnyáczki Esztert

Share this content.

Szöveg és fotó: Balicza Máté
Dabas–Gyón – Kárnyáczki Eszter két héten belül másodszor „állhatott oltár elé”, ezúttal 2016. július 3-án, a gyóni evangélikus templomban, ordinációja alkalmából. Dr. Fabiny Tamás püspök a lelkészjelöltet 1Tim 1,12 alapján indította el a szolgálatban: „Hálát adok a Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, aki megerősített engem, mert megbízhatónak tartott, amikor szolgálatra rendelt.”

Az elmúlt két hét egészen biztosan különösen emlékezetes marad a most felszentelt ifjú lelkésznő életében: június 24-én házasságot kötött Szöllősi István Sándorral, akit egy napra rá, június 25-én az orosházi evangélikus templomban Gáncs Péter püspök szentelt lelkésszé. Ezt követően került sor az elmúlt vasárnap Kárnyáczki Eszter ordinációjára, ami nem csak az ő számára, hanem a teljes Északi Evangélikus Egyházkerület számára is nagyon fontos ünnep volt, úgy is, mint a 2016-os év egyetlen lelkészszentelése.

A gyóni templomot ennek megfelelően zsúfolásig megtöltötték a hívek. Fabiny Tamás igehirdetése elején arra kérte az oltár előtt álló lelkészjelöltet, hogy a gyülekezet felé fordulva, eddigi életútját, elhívását végiggondolva tekintse át, ki mindenkiért és mi mindenért adhat hálát az Úrnak. A püspök ezután a jövőre utalt, arra, hogy milyen szolgálatra küldi a pályáját kezdő lelkészt férjével együtt, akivel beosztott lelkészi szolgálatukat nyíregyházi iskolákban kezdik meg. Az elhívás és a szolgálatra küldés között áll az ordináció napja, a megerősítés – mondta az egyházkerület lelkészi vezetője.

A szentelési istentisztelet liturgiájában dr. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense és Balog Eszter gyóni lelkész segédkezett. Az eskütétel és az áldások után 12 lelkész énekelte a Confirmát, amelynek során különösen örömteli volt látni, hogy a jelen lévő lelkészi kar milyen fiatal. A megható, személyes köszöntések sorában először az egyházközség lelkésze és felügyelője, Hende Pál szólaltak fel, majd Eszter hatodéves mentora, Lindákné János Zsuzsanna, aki egy egész külön busszal érkezett hévízgyörki gyülekezeti küldöttséget vezetve. Ők énekkel is köszöntötték az új lelkészt. Köszöntő szavakat mondott még Varga Gyöngyi docens, Fabiny Tamás püspök, dr. Fábri György egyházkerületi felügyelő és Heinemann Ildikó vecsési lelkésznő is. Végül szót kért a most felszentelt lelkésznő is, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik előtt az istentisztelet elején is megállhatott.

Kárnyáczki Eszter

1990. április 20-án, Budapesten születtem. Nem vallásos családból származom, de mégis édesanyám és a testvérem közösségében megtapasztalhattam a feltétel nélküli szeretet közösségét.

Dabas-Gyónon jártam óvodába, ahol Koczor Tamás lelkész úr tartott hittanórákat, és ezek teljesen magával ragadtak. Ki is jelentettem édesanyámnak, hogy ezentúl hittanra fogok járni. Így kerültem a gyóni evangélikus gyülekezet vérkeringésbe, ahol konfirmálásom után is lelkes tag maradtam. Az ifjúsági órák és táborok csak még jobban megerősítették bennem az érzést, itt a helyem.

Budapesten, a Raoul Wallenberg Humán Szakközépiskola és Gimnázium tanulójaként egyre elkötelezettebb lettem a tanítás és a gyerekek iránt. Középiskolás tanulmányaimat befejezve, pedagógus-asszisztens végzettséget is szereztem.

Teológiai tanulmányaimat 2009-ben kezdtem katekáta-lelkipásztori munkatárs szakon, majd 2010-ben folytattam teológus-lelkész szakon. Itt ismerkedtem meg leendő férjemmel, Szöllősi István Sándorral. A 2014-15-ös évet németországi ösztöndíjon, Neuendettelsauban töltöttük, itt szereztem nyelvvizsgát. Gyakorlati évemet Hévízgyörkön Lindákné János Zsuzsanna mentorságában, és a gyülekezet szeretetközösségében töltöttem.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!