Kárpátaljai rászorulókért indít 11 napos gyűjtést a 1353 adományvonalon az Ökumenikus Segélyszervezet – FRISSÍTVE!

Kárpátaljai rászorulókért indít 11 napos gyűjtést a 1353 adományvonalon az Ökumenikus Segélyszervezet – FRISSÍTVE!

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – A kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult válság Kárpátalján is sok családot sodort nehéz helyzetbe. Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központján keresztül segíti a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket támogató programokkal.

Most a legnehezebb téli hónapok előtt a segélyszervezet gyűjtést hirdet a 1353-as adományvonalon, hogy minél több rászorulónak nyújthasson segítséget. A gyűjtés egy nagyszabású figyelemfelhívó futóeseménnyel zárul majd a hónap végén Kárpátalján. A segélyszervezet a rászorulók támogatása mellett az oktatási törvény ügyében is összefogásra hív: ukrajnai civilszervezeti partnereit kéri, hogy álljanak ki az alapvető jogokat sértő törvény ellen.

Egyre több család nehéz helyzetben

Az Ökumenikus Segélyszervezet a ’90-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. Az 1998-as árvíz nyomán létrehozott állandó beregszászi képviselete munkájának fókuszában ma már elsődlegesen a szegénység elleni küzdelem áll. A kelet-ukrajnai háborús helyzet következtében kialakult gazdasági válság miatt az elmúlt években Kárpátalján is sok család számára vált a megélhetés egyre nehezebbé. Miközben egyre több területen következett be áremelkedés, a bérek, illetve a pénz értéke drasztikusan csökkent. Különösen inehéz helyzetbe hozta ez a sokgyerekes családokat, az egyedülálló időseket, a nyugdíjasokat. Egyre nagyobb nehézséget jelent a családok létminimum szinten történő tartása, a mindennapi étkezés, ruházkodás, a rezsi költségeinek a kifizetése. A gáz és téli tüzelő (szén, tűzifa) árának folyamatos növekedése, az őszi-téli időszak még jobban megterheli az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családokat. Nem ritka, hogy választaniuk kell: kifizetik a gázszámlát, vagy ezt az összeget élelmiszerre, a gyerek téli lábbelijének megvásárlására fordítják. Az élelmiszer-, gáz- és villanyárak növekedése az egyedülálló nyugdíjasok helyzetét is tovább nehezítette, amit az is jelez, hogy az utóbbi három év téli időszakában nappali melegedőt alakítottak ki több településen. Egyre több magyar család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer, illetve téli tüzelő támogatásért.

Folyamatos segítség a legkisebbeknek

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A beregszászi járásban a kisjövedelmű családok száma 62%-kal emelkedett meg 2010 és 2017 között. Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: öt éve folytatnak gyermekfejlesztő foglalkozásokat, melyeket hetven-nyolcvan gyerek látogat rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A fejlesztő programban részt vevő gyerekek hátrányos, nehéz anyagi és szociális körülmények között lévő családokból származnak. A fejlesztő foglalkozásokon részt vevő hetven gyermek közül negyvennyolc gyerek családjának jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1624 UAH). A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózáshoz, nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A segélyszervezet a következő időszakban szeretné folytatni és tovább erősíteni a Beregszászon és környékén élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő programját.

Minden segítség számít

Az Ökumenikus Segélyszervezet 11 napos adománygyűjtést hirdet kárpátaljai segélyprogramjának támogatására. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. A gyűjtés meghirdetésekor Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van. Húsz hívás a 1353-ra egy ötezer Ft értékű élelmiszercsomagot jelent, ami egy átlag család egy-másfél hónapra elegendő alapvető élelmiszerszükségletét biztosítja; nyolcvanöt hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Beregszászi Jótékonysági Félmaraton

A 11 napos adománygyűjtés csúcspontja szeptember 30-án az immár hagyományosnak mondható Beregszászi Jótékonysági Félmaraton lesz. Az idei évben a Beregszászi járás hagyományos őszi fesztiváljához, a Bereg Festhez kapcsolódó nagyszabású figyelemfelhívó futóeseményen több száz helyi gyermek fog rajthoz állni különböző távokon, magukon viselve a 1353-as adományvonal számjegyeit. Az idei évben a Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból induló futást Kovács Koko István jószolgálati nagykövet vezeti majd, aki immár harmadszor vág neki a versenynek, hogy ezzel is a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet.  A sporteseményre Magyarországról is várják az indulókat szeptember utolsó napján, a makkosjánosi Barna György Stadionhoz. Regisztrálni a www.beregszaszifelmaraton.com oldalon lehet. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon is a honlapon, ezzel segítve a kárpátaljai segélyprogramot.

Szolidaritás az oktatási törvény ügyében is

Az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kitért arra is, hogy a segélyszervezet a folyamatosan működő kárpátaljai programjai mellett a 2014-ben indult válság kezdetétől nemzetközi összefogással Ukrajna 10 régiójában kapcsolódott be az úgynevezet belsőmenekültek és a háborús övezetekben élő emberek ellátásába, ötszáz településen, több mint ötvenezer embernek nyújtva kézzelfogható támogatást 500 millió forint értékben.

Lehel László hangsúlyozta: A segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjai során számos civil partnerrel és oktatási intézménnyel dolgozott és dolgozik együtt. Így fontosnak tartja, hogy magyar szervezetként ne csak felemelje szavát az elmúlt napokban jogos felháborodást keltő oktatási törvény ellen, hanem valamennyi ukrajnai civilszervezeti partnerét az alapvető kisebbségi jogok melletti kiállásra hívja. Az ügyben a következő napokban a segélyszervezet találkozót kezdeményez mintegy harminc Ukrajnában elismert, jelentős tevékenységet végző partnerszervezetével.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai segélyprogramját a 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal, illetve online adományozással a www.segelyszervezet.huoldalon, vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámára való utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban a „Kárpátalja” megjelöléssel.

FRISSÍTÉS:

Már az első napon 1 millió forint adomány érkezett

Sokan hallották meg az Ökumenikus Segélyszervezet szerdán meghirdetett pénzadománygyűjtő kampányának szolidaritásra hívó szavát. A 11 naposra tervezett akció első napján már 1 millió forint érkezett, mely azt jelenti, hogy 24 óra alatt több mint négyezerszer hívták föl a 1353-as adományvonalat.

Mint ismeretes, a kelet-ukrajnai harcok nyomán kialakult válság Kárpátalján is sok családot sodort nehéz helyzetbe, s most a legnehezebb téli hónapok előtt az Ökumenikus Segélyszervezet azért indított adománygyűjtést, hogy ebben a kritikus időszakban minél több rászorulónak nyújthasson segítséget. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja.
 
Minden kis segítségre szükség van, hangsúlyozza Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója, hiszen 20 hívás a 1353-ra már egy 5000 Ft értékű élelmiszercsomagot jelent, ami egy átlag család 1-1,5 hónapra elegendő alapvető élelmiszerszükségletét biztosítja; és kevesebb mint 100 hívásból, már egy nagyobb család számára elegendő tüzelőadomány lehet a téli hónapokra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!