Karzatlépcső 2/6 – Pályázattal | A szlovákság jelenléte a Magyarországi Evangélikus Egyházban

Karzatlépcső 2/6 – Pályázattal | A szlovákság jelenléte a Magyarországi Evangélikus Egyházban

Share this content.

Szöveg: Bence Gábor
Fót – A 338 számú énekünk – Isten nékem erőm, bizodalmam – pentaton dallamrészletei ellenére, a szlovák evangélikusoktól örököltük. A Tranoscius éneke talán már a husziták énekkincsében is jelen volt, erre utal énekeskönyvünk jelzete, amely szerint első előfordulása az 1567-es Prágai graduálban van.

A Karzatlépcső sorozat legújabb epizódja úgy készült, hogy az első harmadára jut maga az énektanítás, kipróbáljuk benne, hogyan szól a dallam kánonban, majd megszólal a régi ének gitárosan, ifjúságiének-szerű kísérettel.

Ezután mélyedünk jobban bele a hitvalló ének eredetének kérdéseibe: mi a jelentősége a szlovákságnak a magyarországi evangélikusságban, és mi a jelentősége a Tranoscius énekeskönyvnek a szlovák kegyességben. Molnár Lilla lelkésznő beszél a határainkon belüli szlovák gyökerű gyülekezetekről, megismerkedhetünk a százhetven kiadást megért Cithara Sanctorum-mal, és bepillanthatunk a Rákóczi úti Luther-ház mögé, ahol a pesti szlovákok temploma rejtőzik.

A műsor végén játékra hívjuk nézőinket: össze tudják-e párosítani az eddig bemutatott korálokat az egyes epizódokban felbukkanó zenei díszítésű tárgyakkal.

Jó szórakozást kívánnak a játékhoz a Kántorképző munkatársai!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!