Käßmann: A terroristákat imádsággal és szeretettel vegyük körül

Käßmann: A terroristákat imádsággal és szeretettel vegyük körül

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, Fotó: epd-bild/Hanno Gutmann, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Hannover – Berlin – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának korábbi elnöke, Margot Käßmann arra szólított fel, hogy a terroristaerőszakot ne újabb erőszakkal válaszolják meg: „Jézus arra szólított fel bennünket, hogy »Szeressétek az ellenségeiteket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek benneteket!« – mondta a teológus a Bild am Sonntagnak.

Azon terroristák számára, akik azt hiszik, hogy Isten nevében embereket ölhetnek meg, ez lenne a legnagyobb provokáció. „Meg kell próbálnunk, hogy a terroristákat imádsággal és szeretettel vegyük körül!” – tette hozzá Käßmann.

A korábbi püspökassszony, Margot Käßmann kijelentéseiről heves párbeszéd indult el az interneten a húsvéti napokban.

„Käßmann erős szavakat használt, ezért nem csoda, ha ez gyűlölethullámát indított el a világhálón” – kommentálta a történteket a The Huffington Post. A Twitteren egy felhasználó pedig azzal érvelt, hogy a terroristákat szeretettel körülvenni azt jelenti, hogy saját magunkat szolgáltatjuk ki számukra. A szabadságot meg kell védelmezni.

Bár emberi tulajdonság az, hogy bosszút állunk, mégis Käßmann szerint „a gyűlöletre nem gyűlölettel válaszolni, az az igazi kihívás”. A történelem nagy személyiségei, nem Sztálin, Hitler vagy Pol Pot voltak, hanem Martin Luther King, Mahatma Ghandi vagy Aung San Suu Kyi, akik nem alkalmaztak erőszakot. Keresztényként a reformáció németországi programjainak nagykövet asszonya meg van győződve arról, hogy az a nagyobb, aki „az erőszak vérkeringését átszakítja”. „Jézus azért vált felejthetetlenné, mert meghalt a kereszten és nem pedig azért, mert a kardhoz nyúlt” – vallotta Käßmann, aki óva intett attól is, hogy a terrorizmus elleni harcban feladjuk a nyílt társadalom értékeit:

„Igen, az államnak meg kell védenie a polgárait. De amit elértünk Európában a szabadság terén, azt nem szabad korlátozni. Az államnak meg kell találnia ebben a helyes egyensúlyt.”

Käßmann szeretné azt is elérni, hogy a terror ne szorítsa sakkba az embereket: „Meg kell mutatnunk a feletti örömünket és büszkeségünket, hogy úgy élhetünk, ahogyan akarunk. Most kell csak igazán kimenni az utcára, táncolni, a kávéházakba beülni és nem szabad lemondani a focimecsekről sem. Ezzel azt mutatjuk meg a terroristáknak, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Nem hagyjuk, hogy elvegyék a szabadságunkat!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!