Kávét a könyvesboltból

Kávét a könyvesboltból

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Október közepétől már nemcsak könyvek között böngészhetnek a Luther Kiadó budapesti, Üllői út 24. alatti könyvesboltjába betérők, hanem különleges kávét is találhatnak a polcokon. A Coffer kávé pedig nem csupán a tasak tartalma miatt egyedi. Matusik Edinát, a Coffer kávé egyik ötletgazdáját és társtulajdonosát kérdeztük az egészséges kávézásról, a jó kávé kritériumairól és evangélikus kötődéséről.

– Hogyan jut el egy fiatal magyar evangélikus hölgy odáig, hogy saját kávémárkája legyen?

– A kávé iránti rajongásom már a gyerekkoromban kezdődött. A szüleim nem kávéztak, de az egyik nagymamám igen, így a kávé szeretete onnan ered. Volt egy kávézóm is hét évig Kiskőrösön, de aztán másfelé vitt az életem, ám a kávé szeretete megmaradt. A kávékészítés után a fejlődésben a következő lépés a pörkölés, és mivel a hét év alatt igen jó kapcsolatokat alakítottam ki a szakmán belül, úgy gondoltam, ebbe az irányba szeretnék elindulni, jobban belelátni a kávé előállításába.

Matusik Edina

– Szabó Tímea, a munkatársa és jóbarátja egy külföldi úton ismerkedett meg egy afrikai kávétermelő családdal, az ő kávé iránti elköteleződése innen ered. Mikor döntötték el, hogy együtt vágnak bele a Coffer kávé előállításába?

– Régi keletű a barátságunk. Az említett malmői találkozás után Tímea elkezdett nyers kávékat felkutatni. Amikor én már nem vittem a kávézót, összefogtunk. Neki volt alapanyaga, nekem szaktudásom, így kapcsoltuk össze a két dolgot, és úgy döntöttük, hogy együtt csináljuk a kávépörkölést. 

– Magyarország nagy kávéfogyasztó, de nem kávétermelő vidék. Honnan szerzik be az alapanyagot?

– Most éppen Hollandiából, nagykereskedőktől. Egy brazil és egy vietnámi alapanyaggal dolgozunk, de reményeim szerint hamarosan jóval többfélével foglalkozhatunk majd.

– Megteheti a Coffer, hogy egy kiskereskedővel vagy akár egy-egy említett afrikai családdal tartsa fenn a kereskedelmi kapcsolatot?

– Meg lehet tenni, de nem ez biztosítja a magas minőséget. Először érdemesebb egy megbízható nagykereskedővel együtt dolgozni. Azután már lesz egy olyan rálátás a területre, hogy tudom, kihez kell menni, milyen farmokat kell felkeresni. Az a célunk, hogy farmszelektált kávékat tudjunk kínálni.

Szabó Tímea

– Ma a fenntartható fejlődés és a fair trade, a méltányos kereskedelem fontos hívószavak a kávétermelésben is. Mennyire lehet erre figyelni valójában?

– Nagyon fontosnak tarjuk a méltányos kereskedelmet és a környezettudatosságot is, de ezt amilyen fontos, olyan nehéz betartani. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy egy vállalkozásba csak akkor lehet belevágni, ha egyből minden környezettudatos és fair trade. Kis lépésekkel kell kezdeni. Mi például fogunk kávékapszulákat is gyártani, mert van rá igény, de figyelünk rá, hogy első lépésként a kapszulacsomaglás legyen lebomló anyagból. Amikor már biztos hátterünk van, akkor tudunk erre nagyobb mértékben figyelni. Akármennyire fontos is a környezettudatosság, azt tudjuk, hogy a környezetbarát alapanyagok és áruk sokkal drágábbak. A fair trade-nek is ez a lényege: drágább, de biztos, hogy korrekt kereskedelem áll mögötte. Szerintem az a fontos, hogy mindig egy kicsivel többet tegyünk, kicsivel zöldebbek legyünk. Egy-két éven belül teljesen átfordítható a folyamat, és akkor már meglesz a biztos hátterünk, amire alapozva már nálunk is minden ezek szerint az elvek szerint működik majd.

– Miben más a Coffer kávé, mint a többi?

– Nálunk az alapanyag minősége kiemelten fontos, nem a mennyiségi termelésen van a hangsúly. Maga a pörkölés személyes felügyelet mellett zajlik, és szakértőkre bízva javítjuk folyamatosan, amikor szükség van rá.

– Aki nem iszik kávét, annak miért ajánlaná a kávéfogyasztást?

– A kávé alapvetően egészséges ital, ha jó alapanyagból jól készítik el. Nagyon sok olyan visszajelzést kaptam a vendégektől a kávézós időszakom alatt, hogy attól a kávétól, amit nálam ittak, nem égett a gyomruk. Hiába van közepes alapanyag, ha rosszul készítik el, mert olyankor akár olyan csersavak is kivonatolódnak a kávéból, amelyek gyomorfájáshoz vezetnek, vagy a túl sok koffeintől „bedobog” a szívünk.

– Ha jó az alapanyag, és jól is készítik el, akkor több kávét is lehet inni egy nap, vagy van egy határ?

– Természetesen fontos a mértékletesség, de ha belegondolunk, az olaszok akár nyolc ristrettót is megisznak egy nap, mert abban nincs sok koffein. A jó erős, magyar feketéből nem feltétlen szabad meginni nyolcat.

– Miért volt fontos önöknek, hogy a Luther Kiadó budapesti, központi elhelyezkedésű, könnyen megközelíthető boltjában is lehessen kapni a Coffer kávét?

– Egyrészt valóban fontos szempont a helyszín is, mert a kiadó könyvesboltja tényleg a város központjában található. Számomra pedig különösen is fontos, mert magam is evangélikus vagyok, mindig is részt vettem a kiskőrösi gyülekezeti ifjúság életében. Amíg pedig a felsőoktatásba jártam, a Luther Otthonban laktam, aztán ott is dolgoztam, ezért evangélikusként is fontos számomra, hogy így is kapcsolódhatok az egyházhoz – egy teljesen más irányból, a kávé felől.

(X)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 43–44. számában jelent meg 2019. november 3-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!