Képek a Jelenések könyvéhez

Képek a Jelenések könyvéhez

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, képek: Bada Márta alkotásai (részletek)
Budapest – A Cziffra fesztivál keretében a MOM Kulturális Központ galériájában tekinthető meg Bada Márta festőművész kiállítása, mely lehetőséget ad a Jelenések könyve újbóli értelmezésére.

„Szekeres Erzsébet textilművész biztatására készítettem el a tizennégy képet a Jelenések könyvéhez, amelyeket fekete rajzszénnel és kék pasztellkrétával rajzoltam. A feketével a gyászt akartam kifejezni, a kékkel a hidegséget” – fogalmaz a kiállított alkotásokról Bada Márta.

Bada Márta 14 kép a Jelenések könyvéhez címmel nyílt tárlatán a Szentírás egyik legsokrétűbben értelmezhető könyvének látomásait dolgozta fel. Műveivel nemcsak a Biblia utolsó könyvét állítja a fókuszba, hanem érzékeny pasztellképei által arra a szeretetre is rávilágít, melyet a végidőkről szóló könyv hirdet. A kiállító művész alkotásai egyszerre tükrözik a chagalli formavilág elvonatkoztatott üzenetközvetítésének lehetőségét, képviselik a magyarországi roma képzőművészet attribútumait és vallásos tartalmát, ugyanakkor végig megőrzik a badai művészet alapvető jeleit. Az alkotásokon megjelenő történetek látomásszerűen, ugyanakkor határozottan propagálják, hogy dolgunk van a Biblia üzenetével, az egzisztenciálisan érinti az embert, valamint – mint ahogyan az utolsó képcím is hirdeti – „Isten adhat örök életet”.

A művekkel kapcsolatban a festőművész elmondta: „Arra szólítom fel a befogadó közönséget, hogy rajzaim mondanivalóját zárják szívükbe, mert Isten jó néven veszi a jó cselekedeteket." A kiállított alkotások azt sugallják, hogy a művészet nemcsak esztétikai, hanem identitásbeli kérdések hordozója is lehet.

Bada Márta: 14 kép a Jelenések könyvéhez
A kiállítás 2019. február 28-ig ingyenesen látogatható.
MOMkult, Reich Károly Galéria (1123 Budapest, Csörsz u. 18.)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!