Képtelenek elhagyni Jézust

Képtelenek elhagyni Jézust

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, szöveg: Feke György
Santa Ana – Van egy űr az életben, amit soha nem tudok kitölteni nélküle – mondja Krisztusról a tizenöt éves indiai lány, akit felvállalt keresztyénsége miatt kiközösített a családja. Ő csak egyike 260 millió testvérünknek, akiket hitünkért üldöznek vagy elnyomnak világszerte. Az Open Doors szervezet szokásos év eleji jelentéséből kiderül, épp melyik 50 országban a legveszélyesebb Jézust követni, de az is, hogy az erőszak mégsem állítja meg Isten országának növekedését.

„Hányan szeretnétek Krisztus tanúi lenni?” – A Sion-templom vasárnapi iskolásai épp közös reggelivel ünnepelték Jézus feltámadását. A fenti kérdésre válaszul – a beszámolók szerint – öt-hat gyermekkéz is a levegőbe emelkedett, majd imádságra kulcsolódott össze. Néhány perccel később bomba robbant az épületben, 29 ember, közöttük 14 gyermek halálát okozva. A Srí Lanka-i protestáns templomban több mint százan tartózkodtak, sokan megsérültek, elveszítették szeretteiket. Ahogy arról mi is beszámoltunk: a szigetországban aznap még két katolikus templomot és több hotelt is megtámadtak, több mint kétszázan haltak meg, közel ötszázan pedig megsérültek.

A húsvétvasárnapi tragédiát is beleszámítva tavaly összesen 9488 keresztyén templomot és egyházi épületet támadtak meg világszerte. 3711 embert vettek őrizetbe, tartóztattak le, börtönöztek be vagy ítéltek el, 2983 embert pedig megöltek Krisztusba vetett hitéért vagy azzal összefüggésben – derül ki az Open Doors legújabb jelentéséből. Bár a személyek elleni erőszak száma csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a keresztyénüldözést vizsgáló világszervezet arra figyelmeztet, hogy az elnyomásban élő hittestvéreink száma 6 százalékkal nőtt: jelenleg 260 millió keresztyén él a Krisztus-hívőket leginkább üldöző és elnyomó 50 országban. Jelentésükből az is kiderült, hogy az elnyomásnak sokféle arca van.

Mi az az Open Doors és hogy készül a World Watch List?
Az Open Doors világszerte több mint 60 országban támogatja az üldözött keresztyéneket bibliákkal, elsősegéllyel, szakmai tréningekkel, traumatanácsadással és jogi eszközökkel. Története 6 évtizedre nyúlik vissza, nevét onnan kapta, hogy alapítójának, Andrew van der Bijl-nek, Isten „ajtókat nyitott", hogy bibliákat csempészhessen át a vasfüggönyön. A szervezet 1992 óta minden évben jelentést készít a globális keresztyénüldözésről, összeállítja az 50 legveszélyesebb ország listáját (World Watch List). Terepen dolgozó munkatársainak tapasztalatait külsős szakértők számszerűsítik és elemzik: az erőszakos cselekmények (rongálás, jogtalan letartóztatás, emberrablás, szexuális visszaélések, bántalmazás, gyilkosság) számára és az élet különböző területein (magánélet, család, közösség, nemzet, egyház) tapasztalt nyomásra alapozva rangsorolják a világ országait, rávilágítanak folyamatokra és imádságra hívnak bennünket.

Nem újkeletű konfliktusok

A lista eleje – az a 11 ország, ahol extrém üldöztetésnek vannak kitéve a keresztyének – szinte nem változott tavalyhoz képest, csak a Szudán előzte meg Eritreát (a 6. és 7. helyen). További 34 országban nagyon magas, a maradék 5 országban pedig magas a szorongattatás szintje. Jelentősen erősödött az ellenük elkövetett erőszakos cselekmények száma Marokkóban, Katarban, Bangladesben és a már említett Srí Lankán. Csökkent viszont Indonéziában, Törökországban, Etiópiában és Bhutánban. 2019-hez képest új szereplő a listán Kamerun (a 48. helyen), Niger (a sereghajtó) és Burkina Faso. Utóbbi, sokáig vallási toleranciájáról ismert országban katolikus papokat és protestáns lelkészeket, valamint családtagjaikat gyilkoltak meg vagy raboltak el, ezért végzett a 28. helyen, egy év alatt 33 helyet előreugorva. Tavaly még igen, de idén már nem jutott hely a jelentésben Mexikó, Palesztina és Azerbajdzsán számára sem.

Nemcsak a veszélyes országok listája mutatja, hogy a keresztyéneket leginkább sújtó konfliktusok nem éppen újkeletűek, hanem a jelentés által felvázolt tendenciák is ismerősek lehetnek az elmúlt évekből. Legutóbb novemberben írtunk a közel-keleti keresztyén közösségeknek az évek óta húzódó katonai konfliktusok miatti drámai fogyásáról. Az Open Doors jelentése szerint a 2003-as amerikai bevonulás óta, azaz egy generáció alatt másfél millióról 202 ezerre csökkent a Krisztus-hívők száma Irakban. A lista 15. országában a hazatérésnek és az újjáépítésnek pedig még mindig gátja az alacsony közbiztonság, az egészségügy és az oktatási alacsony színvonala, valamint a munkalehetőségek hiánya. A tavalyi 11. helyét megőrző Szíriában a 2011-ben kirobbant polgárháború előtt 2,2 millió keresztyén élt, most csak 744 ezer. A kormány ellenőrzése alá vont területeken ugyan visszatért az élet a megszokott kerékvágásba, de a romok eltakarítása még nagyon sokáig fog tartani, alapvető szükségletekből is hiányt szenved a lakosság, gyenge az egészségügyi ellátás, szintén kevés a munkalehetőség. Az év végi török beavatkozás pedig további 40 ezer keresztyént érintett negatívan a kurdok lakta régiókban.

A 11 ország, ahol a legveszélyesebb Krisztust követni (zárójelben az extrém üldöztetés fő oka):
1. Észak-Korea (kommunizmus)
2. Afganisztán (etnikai ellentétek)
3. Szomália (iszlám elnyomás)
4. Líbia (iszlám elnyomás)
5. Pakisztán (iszlám elnyomás)
6. Eritrea (keresztyén felekezeti protekcionizmus)
7. Szudán (iszlám elnyomás)
8. Jemen (iszlám elnyomás)
9. Irán (iszlám elnyomás)
10. India (vallási nacionalizmus)
11. Szíria (iszlám elnyomás)

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!