Hit, tudás és értékrend – Mi a válasz a jövő kérdéseire?

Hit, tudás és értékrend – Mi a válasz a jövő kérdéseire?

Share this content.

Forrás: keresztenysziget.hu, mandiner.hu, Magyar Kurír
Budapest – A keresztény vállalkozókat és cégvezetőket összefogó ÉrMe Üzleti Hálózat már a 2000-es évek eleje óta szervezett tagjai számára családi összejöveteleket a késő tavaszi, kora nyári időszakban. A 2015-ös Keresztény Sziget volt az első, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével is összefogtak, és közösen hívogattak a rendezvényre. Negyedszerre rendezik meg idén a Keresztény Szigetet, amelyet 2018. május 26-án, szombaton tartanak a Margit-szigeten.

Mitől keresztény egy iskola ma, mitől lesz az a jövőben? Mit üzen a kereszténység a mesterséges intelligencia és a robotok korában? Értékrendünk és világnézetünk milyen szerephez jut az ismeretszerzésben? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az idei Keresztény Szigeten, amelynek védnökei: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József református püspök.
A rendezvényt a szervezők kellemes, szabadtéri, családi-közösségi együttlétnek szánják, ahol ugyanakkor komoly, gondolatébresztő beszélgetéseket is meghallgathatnak a résztvevők. Jelen lesz rajta a Keresztény Sziget létrejöttét támogató csaknem harminc vállalkozás, és bemutatkozik számtalan keresztény civil szervezet.

A 2018-as Keresztény Sziget témája az ismeretszerzés jövője és kihívásai az internet világában, és a generációk közötti kapcsolatok. A szervezők úgy látják, hogy a keresztényeknek az egyházi iskolákon túl is van mondanivalójuk az ismeretszerzésről. A mai, digitális világban nem az ismeretek elérése a fő kihívás, hanem ezek rendszerezése, amelyhez legnagyobb segítséget kinek-kinek a saját értékrendje adja – olvasható a Keresztény Sziget sajtóközleményében. Mint írják: „Mi keresztény értékrend szerinti közös kincskeresésre hívjuk az érdeklődőket, hogy az információk tengerében megtaláljuk a drágagyöngyöket. Felkért szakértőink négy izgalmas témájú pódiumbeszélgetésre várják a Margit-szigeti napközis táborba kilátogatókat.”

A rendezvényen négy kerekasztal-beszélgetés lesz, ebből az első az együtt élő generációk megduplázódásának hatásairól fog szólni Hat generáció – jelenlétünk jövője címmel. Hogy mivel jár ez a generációs robbanás, arról Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja, Nemes Orsolya generációkutató és Schumicky Júlia klinikai szakpszichológusjelölt osztja meg a gondolatait.

Ép lélekkel, ép testben! címmel Dabóczi Andrea táplálkozásterápiával foglalkozó orvos, Dejcsics Konrád, a pannonhalmi bencések iskolai vívóprogramjának vezetője, Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, valamint Szekeres Pál, a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) elnöke beszélget, az egyetlen ember, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokon is érmet szerzett.

A nevelés és az oktatás jövőbeni egyensúlyáról is szó lesz a Keresztény Szigeten Egyensúly a hivatásban, nevelésben, oktatásban címmel. A reáltárgyakat tanító Bártfay Katalin M. Zsuzsanna az előző rendszerben is működő Svetits katolikus iskola képviseletében lesz jelen. Dejcsics Konrád a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanáraként is megszólal. Lázár László, a piarista rend oktatási igazgatója és Szakál Ferenc Pál, a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Elnökségének tagja lesznek még a közbeszédben rejlő témákon túlmutató, karcosnak szánt beszélgetés résztvevői.

Az utolsó beszélgetés címe a Keresztények (keresztény értelmiség) a mesterséges intelligencia és a robotok korában lesz. Megszólal az egyik első magyar keresztény blogger, Bella Péter, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója, Cserey György és Horváth András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának oktatói, Németh Balázs önvezető járművekkel foglalkozó kutató és Szani Ferenc digitális pedagógiai szakértő.

A pódiumbeszélgetéseket Süveges Gergő moderálja. A gyermekeket egész napos programok, koncert és interaktív bábelőadás várják. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz sportolási lehetőség, és mintegy harminc partnerszervezettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!