Keresztény–zsidó imaestet tartottak Vácon

Keresztény–zsidó imaestet tartottak Vácon

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Váci Egyházmegye. Fotó: Bölönyi Gabriella
Vác – A váci Credo-házban 2019. január 28-án második alkalommal rendeztek keresztény–zsidó imaestet, amelyen különböző felekezetű – katolikus, evangélikus, református, baptista – keresztény és zsidó hitű emberek voltak jelen a közös örökség és a felebaráti szeretet jegyében.

Az egybegyűlteket Beer Miklós váci megyéspüspök köszöntötte, aki azért imádkozott, hogy az Istenbe vetett hit fénye eloszlassa a sötétséget. A Szentírás ószövetségi részéről beszélt, amely a zsidók és keresztények közös öröksége, kiemelve a zsoltárokat és Mózes könyvét. „Ma azért vagyunk itt, hogy megköszönjük az Úrnak, hogy egymás felé terelget minket, és hiszem, hogy ez a mai találkozó Istenhez és egymáshoz is közelebb visz bennünket” – mondta a főpásztor, majd felkérte Szécsi Józsefet, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkárát, hogy vezesse az imaórát.

A főtitkár héberül kezdte beszédét, majd az ember részére megteremtett világról és arról elmélkedett, hogy maga az ember is teremtmény, így mindnyájan Isten teremtményei vagyunk. Ezt követően a világot sújtó problémák – háború, szegénység, ökológiai válság – iránti felelősségre, az összefogás szükségességére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

Az est további részében Róna Tamás főrabbi; Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke; Csuka Tamás református tábori püspök; Detre János evangélikus lelkész-esperes; Borsi Attila János református lelkész; Meláth Attila baptista lelkész; Csáki Tibor és Rolik Róbert plébánosok osztották meg gondolataikat, értelmeztek a Szentírásból ószövetségi részeket, meséltek személyes élményeikről. Imáikban az egymáshoz fordulásért, az igazságra való törekvésért és egymás elfogadásáért fohászkodtak. Az egyetlen út a szeretet útja, amelyen barátként kell hogy együtt menjünk – hangzott el.

Az imaalkalom az ároni áldással és Leonard Cohen Hallelujah-jának közös eléneklésével zárult. Az elmélkedések és imádságok között a kisváci Regőczi-kápolna énekkara teljesített zenei szolgálatot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!