Keresztény vagyok – Mit kezdjek az Ószövetséggel?

Keresztény vagyok – Mit kezdjek az Ószövetséggel?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kovács Viktor, fotó: Magyari Márton
Keresztényként a legfőbb forrás, amelyből hitünk és a mindennapok spiritualitása táplálkozik, a Biblia. Ha ránézek a saját Bibliámra, mégis már a lapok éleinek elszíneződéséből látszik, hogy gyakorló bibliaolvasóként sokkal többet forgatom az utolsó harmadát, az Újszövetséget. Persze Jézus az Újszövetségben szerepel, és keresztényként ő az igazodási pont. De tegyük a szívünkre a kezünket: nem csak ez az oka annak, ha elhanyagoljuk a Szentírás első felét. Mert bizony annyi nehezen emészthető, erőszakos vagy éppen – látszólag – felesleges tartalommal van tele, hogy az ember sokszor visszahőköl vagy elfárad az Ószövetség tanulmányozása közben.

Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgetünk dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem ószövetségi teológia tanszékvezető docensével, akitől kapunk egy-két támpontot az Ószövetség jobb megértéséhez és tippet, hogy miként fogjunk hozzá az olvasásához. A végén még az is kiderül, hogy Jézus bizony nagyon is ott van az Ószövetségben is.

Varga Gyöngyi Nomád teológia című legutóbbi könyve 2020-ban jelent meg a Luther Kiadó gondozásában.
Varga Gyöngyi további könyvei a Luther Kiadónál: Áldáskönyv, Remény s ég, Élők földje.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!