A keresztények elleni népirtás káoszba sodorja a Közel-Keletet

A keresztények elleni népirtás káoszba sodorja a Közel-Keletet

Share this content.

Forrás: Hölvényi György Sajtóiroda
Brüsszel – A 21. században újra a szemünk előtt zajlik egy népirtás, a közel-keleti kereszténység teljes felszámolása, figyelmeztetett Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, az Európai Néppárt vallásközi munkacsoportjának szerda esti konferenciáján, az Európai Parlamentben. Iraki és szíriai keresztény vallási vezetők a rendezvényen hangsúlyozták: a keresztények szenvedése nem az országaikban zajló háborúk „mellékterméke”, hanem egy előrehaladott kísérlet közösségeik eltüntetésére a muszlim többségű társadalmakból.

Hölvényi György, a vallásközi párbeszédért felelős néppárti munkacsoport társelnöke, a konferencia kezdeményezője elmondta: a világ nem tudta maga mögött hagyni a népirtások korszakát a huszadik század elmúltával sem. A létükben fenyegetett szíriai és iraki keresztény közösségek rövidesen teljes egészében elpusztulhatnak vagy szétszóródhatnak. A politikai és gazdasági életből való kiszorulásuk pedig véglegesen felboríthatja a történelmi egyensúlyokat a társadalomban, és teljes káoszba sodorhatja az ingatag és konfliktusokkal terhelt Közel-Keletet.

Az iraki keresztény vezető, Nicodemus Daoud Sharaf, az Iszlám Állam által két éve elfoglalt Moszul érseke hangsúlyozta: nem a háború mellékterméke a hívek százezreinek szenvedése, hanem száz év után ismét célzott népirtást követnek el szélsőséges iszlám szervezetek az ősi közel-keleti keresztény közösségek ellen. Szenvedélyes hangú beszédében figyelmeztetett: csak a nyugati hatalmak összefogásával lehet megállítani az Iszlám Állam rémtetteit. A geopolitikai érdekek meghaladására és az összefogásra mielőbb szükség van, hiszen mára 300 ezer alá csökkent az egykor kétmilliós iraki kereszténység száma.

A konferencián köszöntőt mondott Antonio Tajani, az Európai Parlament alelnöke, valamint felszólalt Zuhri Khazaal szír ortodox pap is, aki sikeres akciót szervezett Szíriában az Iszlám Állam keresztény foglyainak kiszabadítása érdekében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!