„A világ csupán nézője e tragédiának”

„A világ csupán nézője e tragédiának”

Share this content.

Szöveg: MTI
A közel-keleti keresztények drámai helyzetére figyelmeztetett szerdán Andrzej Duda lengyel államfő és X. János antiókiai pátriárka a varsói elnöki palotában tartott találkozójukon - közölte a lengyel közszolgálati televízió.

A mindenekelőtt Szíria és Libanon területén tevékeny antiókiai görög ortodox egyház feje kedden érkezett Lengyelországba, és hatnapos látogatása során egyebek mellett az ország legismertebb pravoszláv zarándokhelyén, a kelet-lengyelországi Grabarka-hegyen vasárnap részt vesz a hagyományos, hívek tízezreit vonzó búcsún.

X. János kedden - miután a varsói Teológiai Keresztény Akadémia díszdoktorává avatták - beszédében két aleppói egyházi méltóság, a 2013-ban túszul ejtett és Gregoriosz Johanna Ibrahim szír-ortodox, valamint Bulosz Jazigi (Pál) görög-ortodox püspök megoldatlan sorsára utalt, mondván: „viseljük Aleppó fájdalmát, amely immár három éve várja elrabolt lelkipásztorait”, majd hozzátette: a világ közben „csupán nézője e tragédiának”.

A lengyel államfői hivatal államtitkára, Wojciech Kolarski a találkozás előtt rámutatott: a közel-keleti keresztények azok, akik „kiváltképpen részesülnek a szíriai háború okozta szenvedésben”. Andrzej Duda szerint a közel-keleti konfliktus megoldását ennek helyszínén kell keresni, az európai államok szerepe az, hogy a Közel-Keleten a békét kieszközöljék - mondta az államtitkár. Nagyon különös helyzetű kisebbséget alkotnak”, a konfliktus áldozataivá válnak, tömeges kivándorlásuk viszont a Közel-Kelet „kulturális tájképét változtatja meg”.

A lengyel elnök Száva metropolita lengyel ortodox egyházfő jelenlétében fogadta X. János pátriárkát.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!