Keresztvíztől szemfedőig – A reformációra emlékezve kiállítást nyitottak meg a rákoskeresztúri evangélikusok

Keresztvíztől szemfedőig – A reformációra emlékezve kiállítást nyitottak meg a rákoskeresztúri evangélikusok

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Rákoskeresztúr – A Vigyázó Sándor Művelődési Házban igen családias hangulatú, bensőséges kiállítást nyitottak meg a rákosmenti evangélikusok. A gyülekezet tagjai összegyűjtötték a reformáció ötszázadik évfordulójára mindazokat a személyes tárgyakat, amelyeket a gyülekezet életéből, családjaik emléktárgyaiként eddig otthonaikban őriztek, de most nyilvánosság elé tárták féltve őrzött kincseiket.

Ifjabb Zászkaliczky Pál gyülekezeti felügyelő ötletét családtagjai lelkesen fogadták, művészettörténész lánya, Anna és történész felesége, Mirák Katalin is mellé álltak és gyűjteni kezdték a tárgyakat. Eleinte nehezen indult a folyamat, többen nem akarták ezeket az értékeket, ha csak egy kiállításnyi idő erejéig is, de kiadni a családi archívumból. A Zászkaliczky család lelkesedése azonban átragadt a gyülekezet vezetőjére, Nagyné Szeker Éva lelkésznőre, valamint a gyülekezeti tagokra is. A kiállítást nagy örömmel fogadta a művelődési ház vezetősége és munkatársai is, akik helyet biztosítottak a dokumentumoknak. Az önkormányzat szintén támogatta a rákosmente értékeinek bemutatását. A fáradtságos gyűjtőmunkának 2017. szeptember 21-én meglett a gyümölcse, mert egy rendkívül sokrétű, szemet és lelket gyönyörködtető tárlatot nyithattak meg. Már a megnyitó előtt, a korábban érkezett gyülekezeti tagok érdeklődve rohanták meg a tárlókat, nézték kutatva a falakat, mindenki keresgélte a saját, közreadott személyes emlékét, de örültek annak is, ha egy-egy ismerős nevére, fényképére bukkantak valahol.

Nagyné Szeker Éva lelkésznő köszöntőjében a kiállításokról kapott tapasztalatait osztotta meg: nyáron például egy avar kori temetőt keresett fel, de bármennyire gazdagon tárták elé az egykor élt emberek életét, nem tudta maga elé képzelni őket. Máskor pedig olyan részletes kiállításon volt jelen, ahol elveszve a részletekben a személyes érintettség maradt ki. A most megnyílt kiállításban viszont minden kézzel fogható, tapintható, érzékelhető és a megfelelő információk birtokában a gyülekezet élete, múltja és jelene személyessé válik még azok számára is, akik nem ebbe a gyülekezetbe tartoznak.

Dr. Sándor Ildikó néprajzkutató is nagy lelkesedéssel beszélt a tárlatról. A kiállításon megismerhetjük a gyülekezet múltját, a szolgálók és az oda tartozók életét. A templomépítés munkáját bemutató dokumentumok, a személyes fényképek, a keresztelőlevelek, az elemi iskolai értesítők, a konfirmációi, az esküvői emléklapok, az anyakönyvek és tárgyi emlékek, a persely, a paténa, a kanna, a kereszt a falon, a festmények, a finn testvérkapcsolatok emlékei stb. mind-mind rendkívül személyes vonatozásúak, a bemutatott gyülekezettörténetek pedig nem csak történelmileg gyarapítják a látogatók ismereteit, de rendkívül érdekes, egyedi részletekben is bővelkednek.

Az alkotókat és közreműködőket a megnyitón virággal és stílszerűen Reformátor sörrel köszöntötték. A kiállítás megnyitóján közreműködtek Leskó-Dely Tercia népdalénekes vezetésével a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola Népzene és Néptánc Tanszakának növendékei.

A kiállítás október 15-ig tekinthető meg a Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!