Kertész leszek – Béres Tamás és Szarka István tartott előadást

Kertész leszek – Béres Tamás és Szarka István tartott előadást

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológia Szakosztálya szervezésében Béres Tamás és Szarka István lelkészek tartottak előadást az ember és természet viszonyáról. Az előadók a jó gyakorlatokat bemutatva fogalmazták meg azt a felelősséget, melyet közösség, egyház és egyén végezhet a teremtett világ megóvása érdekében.

A Kertész leszek! című rendezvénysorozaton a fenntarthatóságra hangsúlyt fektetve, a jelenlévők különböző megközelítésekből járják körbe és vitatják meg az ember és természet kapcsolatát. A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának konferenciatermében rendezett összejövetelen Antal Z. László meghívására két evangélikus lelkész is előadó volt.

Béres Tamás egyetemi tanár A vallás szerepe az ökoközösségek életében címmel tartott előadást. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója az ökológiai megtérés fogalmának tisztázásán keresztül mutatott rá arra, hogy a fogyasztói szemlélettel az ember egyre távolabb kerül a környezetétől, a természetes életformától. Ennek hatása a természeti kincsek kizsákmányolása. „Az ökológiai megtérés olyasmit jelent, hogy felfedezzük: a határaira értünk az eddigieknek. Továbbmenni életveszélyes. Ez a szemlélet visszatérést jelent és nem visszafordulást. Nem biztos, hogy az alapokig, a forrásig kell visszamenni, de az biztos, hogy van egy pont, amelyen túl nem lehet menni” – mondta Béres Tamás. Az egyetemi tanár előadásában kiemelte, hogy mind az Ó-, mind az Újszövetség teológiai fogalmai szerint a természet fölötti uralkodás gondoskodást és elfogadást feltételez, a földhöz való élhető viszonyt jelöl. „Valaminek a fejévé válni azt jelenti, hogy úgy vezetni, hogy közben annak része vagyok” – fogalmazott.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatója Richard Niebuhr Krisztus és kultúra című könyvére hivatkozva az ökoközösségek fontosságáról beszélt: „Olyan emberek kapcsolatrendszere, akik közös földrajzi helyen élve vállalják, hogy életüket a helyi természeti adottságokra alapozva tartják fent.” Béres Tamás kitért arra is hogy az „ökotelepülések felfogásában a globális kultúra önmagában nem lakhely.” A helyi tudás szükséges ahhoz, hogy egy hely az emberek lakhelyévé váljon.

„A vallások nem úgy nyújtanak biztonságot, hogy megoldást adnak vagy a legyőzhető rossznak a lehetőségét tárják fel, hanem azt mondják, hogy aki elsajátítja az alapmotívumokat, azok a szeretet, a rítus és az erkölcs segítségével képesek a krízist provokálni, vagy legyőzni” – fogalmazott a környezethez való viszony és a vallás kapcsolatával kapcsolatban az egyetemi tanár. Béres Tamás Ferenc pápának a teremtéssel való törődés világnapjára írt üzentét ismertetve kiemelte, hogy az ott megfogalmazott pontok jól tükrözik azt a hozzáállást, ami az embernek a környezethez való élhető viszonyát jelöli.

Környezeti szemlélet és stratégia a Bakonycsernyei Evangélikus Gyülekezetben címmel Szarka István evangélikus lelkész tartott előadást. Az egyházmegye esperese bemutatta, hogyan válhat a természet erőforrásainak védésén alapuló személyes meggyőződés olyan gyakorlattá, mely szélesebb körben is hatást gyakorol. A gyülekezetben kezdetben a fejődéshez felmérést készítettek, majd stratégiát alkottak. Ez alapján óvodát alapítottak, ahol a gyermekek lelki töltekezésén túl arra is figyelnek, hogy a természethez való hozzáállásukat is jó irányba segítsék. Az egyházközség tudatosan, a fejlesztéseket szem előtt tartva takarékoskodik. Közösségi és szervezeti fejlesztéseket tartanak.

2000 óta a bakonycsernyei gyülekezet környezettudatos programot folytat. Bakonycsernyén az evangélikus parókia volt az első ház a településen, mely hőszigetelést kapott. „Ennek hatása az lett, hogy a lakók megismerték ennek előnyeit és más házaknál is elkezdték a korszerűsítést” – mondta Szarka István. Az evangélikus lelkész előadásában kitért arra, hogy a műemlék templom korszerűsítésénél a fűtést geotermikus, föld-víz rendszerűre cserélték. Olyan tábort szerveztek, ahol a gyermekek megismerhették a földművelést és állattartást, valamint a férfikör szervezésében piacot is tartanak. Utóbbinál egész napos programmal várják az érdeklődőket, akik az előadásokon túl a helyi termékek közül vásárolhatnak. A bakonycsernyei gyülekezet tervei is olyanok, melyek a természet értékeit és megóvását figyelembe véve fogalmazzák meg a fejlődés útját: többek között naperőmű-park létesítését tervezik, ökoóvoda építésének előkészítésén dolgoznak, szövetkezet alapításán fáradoznak és a helyi termelést szorgalmazzák.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!