Személyes utak | Keserü Katalin és Kodácsy-Simon Eszter beszélgetése – VIDEÓ

Személyes utak | Keserü Katalin és Kodácsy-Simon Eszter beszélgetése – VIDEÓ

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Ludwig Múzeum
Budapest – A Ludwig Múzeumban látható Susan Swartz Személyes utak című kiállításhoz kapcsolódóan Keserü Katalin művészettörténész és Kodácsy-Simon Eszter teológus beszélgetett a kiállított alkotások által felvetett kérdésekről.

„A teológia és a művészet nem két elkülönülő entitás. Inkább ikermédiumként kell tekintenünk őket, amelyek által a világ értelmezhetővé és megjeleníthetővé válik” – fogalmaz Graham Howes vallásszociológus A szakralitás művészete című könyvében. Ennek a szellemiségében valósult meg az a párbeszéd, amely a természet és az ember viszonyáról szólt a Ludwig Múzeumban rendezett Asztali beszélgetések című rendezvényen.

Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész a természet és a művészet viszonyával kapcsolatban többek között azokat a kortárs művészeti kezdeményezéseket emelte ki, amik egyaránt reflektálnak a természet megóvására, a szociális kérdésekre, valamint foglalkoznak a társadalmi átalakulásokkal is. A művészettörténész a beszélgetésen arra is felhívta a figyelmet, hogy a művészek nemcsak a természet megóvására tesznek törekvéseket, hanem számos esetben mindezt vallási háttérből közelítik meg.

Kodácsy-Simon Eszter a teremtett világ és az ember kapcsolatát hangsúlyozta. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezetője az ökoteológiával kapcsolatban kiemelte, hogy az 1960-as években indult kezdeményezés egyik fő célja, hogy az ember a természetet mint teremtett értéket tekintse, azaz ne csak éljen a természet adta javakkal, hanem óvja és gondozza a rábízott környezetet. A teológus a teremtéstörténet értelmezéséről, valamint az egyházi nyilatkozatokról és azok gyakorlatáról is beszélt. Kodácsy-Simon Eszter rámutatott, hogy az egyháznak szükségszerű reflektálnia a jelen kérdéseire, egyúttal a példamutatás fontosságát is említette.

A beszélgetőtársak érintették továbbá a szociális művészetet, beszéltek a természetművészet irányzatairól, valamint a káosz és rend viszonyát is elemezték. A beszélgetőtársak rámutattak arra is, hogy a művészet és a teológia számos kérdésben hasonló megközelítésből vizsgálja az ember és természet viszonyát. Ennek értelmében egyetérthetünk Graham Howes kijelentésével, miszerint: „Közös hivatásunk van: betörni a meggyengült és elszegényedett modern képzeletbe, felszabadítani rejtett forrásait, felkészíteni a változásra, az ünneplésre, az alternatív jövőképek megfogalmazására.”

A beszélgetés a Ludwig Múzeumban látható Személyes utak című kiállításhoz csatlakozott. Az amerikai képzőművész Susan Swartz legfőbb témája a természet és a festészet spiritualitásán való elmélkedés.

A beszélgetés teljes terjedelmében itt nézhető meg:

Az Asztali beszélgetések... sorozat közelgő rendezvényei:

Zsidó-keresztény párbeszéd Ország Lili művészetéről
Beszélgetőtársak: FABINY Tamás evangélikus püspök és FINÁLI Gábor rabbi

2017. február 16. 19:30 | Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, (a Múzeum + keretében)

Beszélgetés a művészetről | FÖLDÉNYI F. László és KLIMÓ Károly disputája
2017. február 23. 18:00 | Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum + élő internetes közvetítés

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!