„Készíts Luther-rózsát!” – Pályázat a reformáció 501. évében

„Készíts Luther-rózsát!” – Pályázat a reformáció 501. évében

Share this content.

Szöveg és fotó: Varga Veronika
Csurgó – A csurgói evangélikus gyülekezetben 2018. november 4-én Luther családi napot tartottak, melynek keretében sor került a Készíts Luther-rózsát! pályázat eredményhirdetésére. A helyi lelkész nélkül maradt somogyi gyülekezet a csurgói oktatási intézményekbe járó evangélikus gyermekek körében hirdette a pályázatot szeptember 18-án.

„Készíts Luther-rózsát bármilyen anyagból, méretben egyénileg vagy csapatban!” – ez a felhívás buzdította szorgos munkára a városi óvodák, a Csurgói Eötvös József Általános Iskola és a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium evangélikus tanulóit. Az ide járó gyermekek több mint fele a Csurgó szomszédságában élő evangélikus gyülekezetek (Porrog, Porrogszentkirály, Gyékényes, Iharosberény) kisiskolásai.

A többhetes munka eredményét, az alkotásokat a csurgói evangélikus templomban 2018. november 4-én a Luther családi nap alkalmával kiállították és díjazták. Witt Katalin nyugdíjas rajztanár az értékelésében minden résztvevőnek gratulált, és elmondta, hogy szép, igényes és kreatív Luther-rózsák készültek.

A díjazott iskolások közül Dávid Dorottya gyöngyből, László Zsuzsanna, Fekete Gréta, Balogh Zsófia krepp-papírból, Pálfy Hanga Boróka, Kondákor Zselyke, Dávid Bence, Balogh Balázs terményekből, Bertók Máté csillámporból, Borongics Botond marcipánból, Balogh Janka zsugortechnikával, Balogh Dorina zseníliából, Pápa Zsófia fonalból, Pápa Kristóf, a különdíj nyertese kisautókból, Pápa Domonkos festékkel, Kovács-Varga Rozália csillám dekorgumiból és Nagy Leon kupakokból, az óvodások pedig műanyagból és krepp-papírból készítették el műveiket.

Varga Veronika, a gyülekezet kántora és megbízott hitoktatója elmondta, hogy 2017-ben fél évezredért adhattunk hálát visszaemlékezve reformátoraink küzdelmére, 2018-ban pedig reménységgel telt szívvel kezdünk meg újabb ötszáz esztendőt.

Gondolatait egy 1982-ben gipszből készült Luther-rózsa bemutatásával zárta, hogy a most készült lutheri szimbólumokat is ily hosszú ideig őrizzék a legbiztonságosabb helyen, a szívükben mert,
„Kinek szívében Krisztus keresztje,

Annak tövisek közt is rózsás lesz élete,
Reá kéklőn mosolyog az ég,
És Krisztus szeretete aranyozza be életét.”
(Luther korabeli vers)

A családi napot közös ebéd zárta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!