Kétezer rászoruló gyermeket segít a Felhőtlen gyermekkor gyűjtés

Kétezer rászoruló gyermeket segít a Felhőtlen gyermekkor gyűjtés

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Budapest – Hagyományai szerint idén is elindítja Felhőtlen gyermekkor elnevezésű, országos tavaszi figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampányát az Ökumenikus Segélyszervezet. Bár a karitatív szervezet egész éves munkájában kiemelt szerepet kap a rászoruló gyermekek támogatása, a Gyermekek hónapjaként is aposztrofált következő időszak kiemelt célja, hogy külön ráirányítsa a figyelmet a nehéz sorsú gyermekek támogatásának fontosságára.

A hatodik éve meghirdetett gyűjtéshez számos módon – így a 1353-as adományvonal hívásával, online adományozással, valamint a TESCO áruházakban vásárolható kuponokkal – az egész országból könnyen lehet csatlakozni. Az adománygyűjtéssel azt kívánja elérni a segélyszervezet, hogy országos intézményhálózatában minél több hátrányos helyzetű gyermek felzárkózását tudja segíteni rendszeres fejlesztő és közösségi foglalkozásaival. Az egész éves esélyteremtő munka részeként a gyűjtés kiemelt célja a segélyszervezet nyári táborainak támogatása is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekekért végzett munkáját Lehel László elnök-igazgató ismertette. A szervezet Kapaszkodó programjának keretében, tizenhárom intézményének bevonásával több, mint kétezer gyermek számára biztosít rendszeres fejlesztő foglalkozásokat országszerte (Miskolc, Szolnok, Orosháza, Kaposvár, Kastélyosdombó, Szendrő, Olaszliszka, Sátoraljaújhely, Budapest, Boldogkőújfalu, Vizsoly, Sopron, Debrecen). A program olyan gyermekeknek kínál valódi esélyt a felzárkózásra, akik a szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. A Kapaszkodó programban részt vevő gyermekekkel fejlesztőfoglalkozások, élményprogramok keretében foglalkoznak, illetve akiknél szükséges, ott ingyenes egyéni fejlesztésre is lehetőséget kínál a segélyszervezet. Lehel László hangsúlyozta: a segélyszervezet munkájában ezen a területen is nagyon fontos a munka eredményességének mérése: a szakemberek egészen az első diagnózistól, a sok esetben évekig tartó fejlesztő folyamat során rendszeresen mérik, hogyan haladnak a gyermekek a hátrányok leküzdésével.  

Az intézményekben zajló programokon túl az Ökumenikus Segélyszervezet évek óta szervez nyári táborokat bántalmazott, illetve hátrányos helyzetű gyermekek számára. Az Esélytáborok fontos színterei a traumák feldolgozásának, a felhőtlen, gondtalan szabadidő megtapasztalásának, illetve a Segélyszervezet itt is nagy hangsúlyt fektet az intenzív fejlesztésre, mely az intenzív foglalkozásoknak köszönhetően sokkal hatékonyabb, mint a megszokott környezetben. 2019-ben három tematikus (művészeti, sport) tábor kerül megszervezésre Kastélyosdombón. A Somogy megyei faluban a Segélyszervezet saját táborhelyet alakít ki jelenleg, ahol az ország minden részéről tudja majd fogadni a rászoruló gyermekcsoportokat. A bentlakásos táborok mellett a Segélyszervezet gyermekekkel foglalkozó intézményeiben napközis táborokban is fogadja nyáron a látókörében élő, hátrányos helyzetű kicsiket. A nyári hónapokban így összesen idén is közel ötszáz gyermek számára kínál lehetőséget a rendkívüli fejlesztő és élményprogramokra. Az elnök-igazgató kiemelte: mind a Kapaszkodó gyermekfejlesztő program működtetése, mind a nyári táborok megszervezése lehetetlen lenne az adományozók támogatása nélkül!

Ezt követően Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója ismertette, hogy milyen módon lehet csatlakozni a Felhőtlen gyermekkor felhíváshoz. Elmondta, hogy a 1353-as adományvonal tárcsázásával június végéig, hívásonként 250 forinttal lehet támogatni a rászoruló gyermekekért végzett munkát, míg a Tesco áruházak pénztárainál kihelyezett 250 forintos kuponokat június másodikáig lehet megvásárolni. A www.segelyszervezet.hu oldalon online egyszerűen és biztonságosan lehet adományozni; átutalással vagy csekkbefizetéssel pedig a 11705008-20464565 számlaszámon lehet pénzadományt felajánlani, mely utóbbiak esetében a közlemény rovatban a Felhőtlen gyermekkor jelzést kell feltüntetni. A kommunikációs igazgató kifejtette: a kampány ideje alatt számos figyelemfelhívó akciót szerveznek, hogy minél többeket tudjanak bevonni az adománygyűjtésbe. Május 11-én este Budapest Sportfőváros programmal együttműködve a Várkert Bazár előtti útszakaszon 200 spinning kerékpár kerül felállításra, melyeken 5 óra leforgása alatt összesen 1000 sportos önkéntes fog tekerni. A rekordereket hőkamerák fogják figyelni, és minél jobban a tekernek, a színpadnál felállított nagyméretű 1353 számjegyeiből álló fényinstalláció annál erősebben fog világítani. Ugyanezen a hétvégén szintén a rászoruló gyermekekért futja körbe a Balatont a Segélyszervezet jótékonysági futócsapata. A különleges küldetésnek 12 versenyző vág neki az Ultrabalatonon, köztük Iain Lindsay brit nagykövet. Gyermeknaphoz közeledve a segélyszervezet intézményeiben idén is egymást érik majd a rendkívüli gyerekrendezvények, sok-sok önkéntes és meglepetés sztárvendég bekapcsolódásával.

Gáncs Kristóf végül elmondta, hogy a gyűjtésben a Segélyszervezet idén is nagyon számít a médiára, hogy a felhívás minél többekhez eljuthasson. Több jelentős médium kiemelten is segíti az akciót, így a TV2 csoport, a Sláger FM saját gyűjtőakciókkal, a MediaWorks a felületein való megjelenéssel, míg a Képmás Magazin az adományozóknak kínált exkluzív ajándékelőfizetéssel kedveskedik.  


 
A sajtótájékoztató keretében Viszoczky Zsuzsanna, a szendrői Biztos Kezdet Gyerekház vezetője megrázó és szívmelengető történetekkel hozta közel, hogy miként lesz az adományokból igazi változás a nehéz sorsú gyermekek életében. A rendezvény ideje alatt Wolf Kati énekes vezetésével önkéntesek dekorálták ki a 1353-as adományvonal óriásszámait, melyek a következő hetekben több látványos esemény „szereplői” lesznek, azt üzenve: az 1353-as adományvonal hívásával esélyt adhatunk a rászoruló gyermekeknek a Felhőtlen gyermekkora!

Történetek az Ökumenikus Segélyszervezet gyermekeket segítő munkájából

Az első történet főszereplői a Szendrői Biztos Kezdet Gyerekházba járó 2 éves kislány és édesanyja. Az első találkozáskor mindketten nagyon zárkózottak, visszahúzódóak voltak, jelen voltak ugyan a Gyerekház életében, de csak mint külső szemlélői az eseményeknek. A gyermek nem beszél, bólogatással fejezi ki tetszését, illetve nem tetszését. Az édesanya igen-nem válaszokkal válaszol. A gyermeknél korai fejlesztő szakember bevonásával kezdődött el a munka. Elvégezték a fejlesztéséhez szükséges felmérést, az édesanyával közben egyéni beszélgetéseket folytattak a munkatársak, melynek hatására kialakult egy bizalmi légkör. A gyermek fejlesztése beszédindítással kezdődött, melyre nagyszerű lehetőséget nyújtott a Felhőtlen gyermekkor programján belül elindított vízi-, illetve szárazföldi mozgásfejlesztés. A második héten, amikor a munkatársak uszodába vitték a családokat, a gyermek a buszban felkiáltott: „Megyünk a habosba!” – ez volt az első mondata a közösségben. Az első hónap végére a munkatársak elérték, hogy a gyermek összefüggő mondatokban, gyönyörűen beszéljen, bevonhatóvá vált minden programba, a szülő oszlopos tagja lett közösségnek. A kislány azóta már ügyes óvodás, az óvodai életbe történő beilleszkedése zökkenőmentes volt, az óvoda visszajelzése szerint a gyermek korabeli társaihoz képest lényegesen ügyesebb.

A másik történet egy 12 éves kisfiúról és családjáról szól. A gyermek a vizsolyi térségben művészetterápiás foglalkozáson vett részt. Magatartászavaros volt, céltáblája osztálytársainak, akik folyamatosan csúfolták, gúnyolták. Megjelenésében feltűnő, hogy kapucniját folyamatosan a fején hordja, hogy eltakarja füleit. A gyermeknek fülbetegsége van, mely orvosi beavatkozás nélkül hallásának elvesztésével is járhat. A programban dolgozó munkatársak a szülőkkel közösen segítséget nyújtottak az ügyintézésben, felkeresték az orvost, a műtéttel kapcsolatban segítséget nyújtottak (időpontot foglaltak, szállították a gyermeket a műtétre). Ezután a műtétek miatt kiesett tananyag bepótlásánál is segítettek a gyermeknek. A műtét jól sikerült, a gyermek egyik fülén a hallóképesség megmaradt. Mivel a családot megtámogatva sikerült a gyermeken segíteni, a közös munka eredményeképpen a család már önállóan képes a fiú ügyében eljárni. Egyedül intézik el a gyermek utazási kedvezményét, a közgyógyellátást. A gyermek felhőtlenül élheti mindennapjait, magatartászavarai csökkentek, az osztályközösségbe beilleszkedett, nem céltáblája már a többi gyermeknek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!