Kétszer annyian kérnek segítséget a járványhelyzet miatt

Kétszer annyian kérnek segítséget a járványhelyzet miatt

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Az elmúlt 12 hónapban kétszer annyi kérés érkezett az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjába, mint az azt megelőző hasonló időszakban. Sokan kérnek élelmiszert, fertőtlenítő szereket és a védekezéshez szükséges felszereléseket, például maszkot. További számos megkeresésben az online oktatás otthoni biztosításához kérnek támogatást, többek között a digitális eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: „Az elmúlt hetekben újra jelentősen megnőtt a Segélyközpontba érkező kérések száma. A Segélyszervezethez fordulók közül sokaknak mára elfogytak a tartalékai, azt jelzik, hogy nem tudják fizetni a lakbért és a rezsit, mivel a járvány alatt megszűnt vagy jelentősen csökkent a bevételük.” 

A járvány a Segélyszervezet valamennyi központjának működését mélyen érinti. A családok és gyerekek felzárkózását segítő közösségi programokat a nappali ellátást nyújtó intézményben több esetben felfüggesztették vagy kisebb csoportokra osztva történnek, illetve online térben tartják meg. A szociális szolgáltatások egy részénél a segítő munkát úgy szervezték át, hogy a kapcsolattartás ne igényeljen személyes találkozást, tehát a tanácsadások telefonon vagy online, az adományátadások pedig kontakt nélkül zajlanak.

Továbbra is speciális feladatokkal szembesülnek a Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonai. A 40 fős intézményekben a higiénés körülmények biztosítása mellett az intézmények munkatársai mindent megtesznek azért is, hogy a járványhelyzet miatt otthon maradni kényszerülő gyermekek ellátásában illetve korrepetálásában is maximális támogatást nyújtsanak a családoknak.

A Segélyszervezet hajléktalanokat segítő központjai teljes kapacitással működnek folyamatosan, hiszen a leginkább rászorulók, akiknek nincs hol „otthonmaradni” a járványhelyzetben is ezekben az intézményeiben remélnek segítséget. Az Ökumenikus Segélyszervezet emellett, lehetőségeihez mérten, immunerősítőkkel és vitaminokkal is támogatja az általa fenntartott időseket, családokat illetve hajléktalanokat segítő intézményeit.

A Segélyszervezet rászorulókat segítő munkáját a 1353-as adományvonalon, hívásonként 250 forinttal lehet támogatni. Bankkártyás adományozással a segelyszervezet.hu/koronavirus oldalon illetve átutalással a 11705008-20464565 számlaszámon, „koronavírus” megjelöléssel lehet segíteni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!