A kézmosásról szól a Keresztkérdés legújabb klipje

A kézmosásról szól a Keresztkérdés legújabb klipje

Share this content.

Forrás: Keresztkérdés
Budapest – Mostanában mást sem hallunk, minthogy „Moss kezet” – és ez jelen helyzetben így van jól. A Keresztkérdés együttes most csavart egyet a kézmosós sztorin és a legősibbet vette elő: Pilátus kezet mos. Kéz kezet mos. Bemutatjuk a Kézmosás című klipet.

Mondhatnánk, hogy a bibliai áthallás nem véletlen. De ez több annál. Inkább vallás. Vallás a Jézushoz, a bűnhöz való viszonyról, a felelősségvállalásról. A négy és fél perces szövegfolyam kézen fog, majd sorról sorra vezet minket és turnéra indul az ikonikus „neménvoltam”. Műfajilag valahol a rap és slam poetry között mozog, amolyan spoken word Kübler Dani szövegelése. A monológ alatt hallható hangjáték segíti és valahol kicsit oldja a sűrű szövegfolyamot, de épp csak annyira, hogy segítse a fókusz megtartását.

A művészetet régóta foglalkoztatja a tisztálkodás, a kézmosás szimbolikája. Versben, festményeken, szólás-mondásokban is visszaköszön a pilátusi „mosom kezeimet".

A Keresztkérdés új klipjét nézve, egy összművészeti kísérlet elevenedik meg előttünk, ahol három karaktert látunk (sárga, magenta, kék) alkotás közben. A klip sztorija szerint alkotás közben mindannyian bekoszolódunk, maga az alkotás végül az alkotóra mutat, de mindig van lehetőség megtisztulásra. A klippet Szegeden forgatták le, minimál stábbal még a kijárási korlátozás előtt, egy kolostorban berendezett co-working irodában és egy tanyán. A rendhagyó vizuális világ minden szempontból a szöveg érvényesülését szolgálja.

„A szöveget másfél éve írtam meg, akkor még fel sem merült, hogy nem csak pilátusi értelemben lesz érdekes kézmosás. Mindenképpen húsvét előtt szerettünk volna bemutatni a dalt, akkor még nem is gondoltuk, hogy ennyire aktuális lesz. Fontos volt, hogy reagáljunk a jelen helyzetre, de az is, hogy ne vegye át az uralmat a tartalom fölött, legyen létjogosultsága a későbbiekben is. A szöveg mellett a teljes stúdiómunkát magunk oldottuk meg, igazi együtt gondolkodás volt. Nekem a klip vége a kedvencem, amikor a három karakter színei összemosódnak és kirajzolódik előttünk a fekete színű víz. A kézmosás lehetősége mindenki előtt nyitva áll, bármilyen színnel is koszolta össze magát” – mondta el Kübler Dani, a Keresztkérdés zenekar frontembere.

A Keresztkérdés egy 2009-ban alakult hip-hop, soul és funky alapokra építkező popzenekar. A négyszeres Szikra-díjas formáció számos klubkoncertet, vidéki fellépést tudhat maga mögött, de fellépett a Papp László Budapest Sportarénában az Ez az a nap rendezvény nyitózenekaraként, és élőben játszott a BalconyTV erkélyén. 2017-ben az Irie Maffia rapversenyén elért negyedik hely mellett az NKA Hangfoglaló Program támogatásának elnyerésére a legbüszkébbek.

Alkotók:

Rendező: Kovács Péter

Operatőr / Vágás / Utómunka: Nagy Dávid

Díszlet / Art: Balogh Krisztina

Graffiti: Ditrói Barnabás

Szereplők: Mácska Péter, Sásdi Máté

Külön köszönet: Door Office, Csősz Dávid

Gyártás: studio.nethon.hu

Szöveg: Kübler Dani

Zene: Háló Balázs, Jámbor Dávid

Mix, master: Jámbor Dávid

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!