Ki állja meg a helyét? – Bemutatták Dietrich Bonhoeffer életregényét

Ki állja meg a helyét? – Bemutatták Dietrich Bonhoeffer életregényét

Share this content.

Budapest – a XXI. Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg magyar fordításban Eric Metaxas Bonhoeffer – pásztor, mártír, próféta, kém című regénye. Az olvasmányos életrajzi kötet bepillantást nyújt Dietrich Bonhoeffer életébe, teológiai munkásságába és a német ideológiával szemben végzett önfeláldozó munkájába. Április 25-én, az Immanuel Kiadó által szervezett könyvbemutatón a nemzetközileg már ismert kötetet dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és dr. Csepregi András evangélikus lelkész méltatta. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

A huszadik század evangélikus mártírjai közül nemzetközileg is ismert teológus, a német ideológia ellen nemcsak küzdő, hanem azzal aktívan szembeszálló Dietrich Bonhoeffer életrajzát dolgozta fel a New York Times bestseller szerzője, Eric Metaxas. A kötet külföldön már nagy sikert aratott, most, az Immanuel Kiadó jóvoltából a magyar közönség elé került.

A könyvbemutatón dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök személyes élménnyel közelített a könyv felé. „2000-ben Áldó hatalmak címmel szerkeszthettem Dietrich Bonhoeffer életéről egy filmet, melyben Csepregi András mellett Lehel Ferencet szólíthattam meg, aki abban a kiváltságos helyzetben volt, hogy az 1932-33-as tanévben – vagyis éppen Hitler hatalomra jutása idején – a berlini Humbold Egyetem egyetlen magyar hallgatója volt és magától Bonhoeffertől is tanulhatott” – fogalmazott az evangélikus püspök. Fabiny Tamás ezt követően a német teológus Etika című kötetének bűnvallásról szóló fejezetéből olvasott fel egy részletet, mellyel kapcsolatban elmondta: „Bonhoeffer az a személy volt, akinek egyházképével azonosulni tudok, amilyenben élni szeretnék. Ő a legnehezebb időszakban is képes volt arra, hogy a dicsőség teológiájával szemben a kereszt teológiáját hirdesse, valamint a hatalomra törés helyett a szolidaritás mellé álljon.”

„Egy kiváló író lendületes könyvét vehetjük ma kézbe, aki egy szövetbe rendezve tárja fel Dietrich Bonhoeffer életét, teológiáját és azt a sajátos világot, amiben élt. Fontos esemény a mai könyvbemutató, hiszen egy olyan kötet válik magyar nyelven is elérhetővé, mely egymástól távoli köröket köthet össze” – fogalmazott dr. Csepregi András teológus, evangélikus lelkész. A Bonhoeffer életét és teológiáját is kutató teológus kitért arra, hogy „Eric Metaxas könyve egyszerre lehetőség gyülekezeteinknek, hogy ne csak Bonhoeffer munkásságával, hanem az adott korszakkal is megismerkedhessenek, de ugyanúgy szól ez a kötet más felekezetűeknek is, hiszen a könyv olvasása közben a német protestantizmusról is számos ismeretet lehet szerezni. Egyúttal a nem vallásos közönségnek is izgalmas olvasmányt nyújt az kötet, hiszen egy olyan elszánt keresztyén embert mutat be, aki képes volt a Hitleri ideológiával cselekvően szembefordulni.” Csepregi András a könyvbemutatón elhangzott beszédében a „Ki vagyok én?” kérdése köré szerkesztette előadását, melyben egyszerre rávilágított a bonhoefferi önfeláldozó vállalásra és az ebből következő, ránk vonatkozó egzisztenciális kérdésre, hogy a minket körülvevő pusztító erővel szemben vajon mi is képesek vagyunk-e szembeszállni.

Géczi Károly, az Immanuel Kiadó vezetője emlékeztetett rá, hogy egy olyan mártírról jelent most meg ez a kötet, aki „éles helyzetben mérettetett meg és élete feláldozásával is hű maradt hű elveihez. Bonhoeffer legelevenebb üzenete az, hogy ma is arra késztet bennünket, hogy feltegyük a kérdést: mit teszünk mások védelmezéséért, az igazság mellett való kiállásért?”A kiadó vezetője elmondta, hogy pár nappal a könyv nyomdából való megérkezését követően egy újságírótól, Sándor Zsuzsától kapott levelet, melyben ez állt: „Rég olvastam ilyen jót. Olyan mint egy dokumentumkönyv és egy kalandregény egyszerre.”

A könyvbemutatón elhangzottak szerint és a kötetbe való belelapozást követően nem is kívánhatunk mást annak, aki egy izgalmakkal teli és olvasmányos könyvre vágyik, mint hogy minél előbb kezdje el olvasni a Világ Igaza kitüntetéssel is elismert, folyamatosan cselekvő és lüktető evangélikus lelkész életét feldolgozó kötetet. Azét, aki képes volt nemcsak hirdetni, hanem komolyan is venni azt az egzisztenciális elhatározást, melyet így fogalmazott meg: „Ki állja meg a helyét? Csak az, akinek nem a maga okossága, elvei, lelkiismerete, szabadsága, erényessége jelenti minden dolgok legvégső mértékét, hanem mindezeket kész feláldozni, amikor hitben és egyedül Istenhez való hűségben engedelmes és felelős cselekvésre van hivatva, a felelős ember, akinek élete semmi más nem akar lenni, mint felelet és válasz Isten kérdésére és hívására.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!