Ki legyen az Év embere Orosházán?

Ki legyen az Év embere Orosházán?

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu
Orosháza – Negyvenöt alkalommal válaszotta meg az oroscafe.hu szerkesztősége a Hét emberét 2015-ben. Olyan embereket mutattak be, akik a városban, a városért, az itt élőkért tevékenykednek, vagy Orosháza szülötteként alkottak kiemelkedőt a sport, a kultúra, a gazdaság vagy a közélet területén. Most az olvasók dönthetik el, ki legyen közülük az Év embere. Szavazni az OrosCafé Facebook oldalán lehet, minden like egy szavazatot ér. A legtöbb like-ot kapó jelölt lesz az Év embere Orosházán. Egyházunkhoz valamilyen módon kötődő személyeket is felfedeztünk közöttük. Őket mutatjuk most be.

KOSZORÚS OSZKÁR

Az orosháziak többsége ismeri Koszorús Oszkárt, ami nem meglepő, hiszen több, a város jelenét és múltját bemutató kötet kapcsolódik az ő nevéhez, valamint negyven éven keresztül könyvesboltot vezetett a Kossuth utcában. Közismert és közkedvelt személyiség, mérhetetlen lexikális tudása odaadó segítőkészséggel párosul. Várostörténeti témákban, vagy csak egy-két információ pontosítása végett magam is gyakran fordulok hozzá segítségért, eddig még egyetlen kérdésem se fogott ki rajta. Több mint két éve az Orosházi Evangélikus Gyülekezeti Levéltár vezetője, az intézmény a minap az Év kutatóhelye díjat kapta. Ennek apropóján választották meg 2015 februárjában a Hét emberének.

A levéltáros Koszorús Oszkár evangélikus lelkész-esperes és Bartos Éva tanítónő gyermekeként 1942. április 8-án látta meg a napvilágot Orosházán. Szentetornyán nőtt fel, az elemi iskolát is ott végezte. A Táncsics-gimnáziumban érettségizett 1960-ban, ezt követően könyvesboltban tudott elhelyezkedni, három évvel később pedig a városi könyvtár munkatársa lett. Szegeden öt féléves könyvtáros képzőt végzett 1963-ban, az orosházi könyvtárban 1971-ig dolgozott, a felnőtt olvasó szolgálatban. Ezt követően 2011-es nyugdíjazásáig, negyven éven keresztül könyvesboltot vezetett. Jelenleg – 2012. októbere óta – a levéltár vezetője. Elmondása szerint örömmel és szívesen végzi munkáját.

Két gyermekkel és négy unokával büszkélkedhet: egyik lánya Orosházán él, az evangélikus óvoda munkatársa. Ő három unokával ajándékozta meg édesapját, közülük egyik Skóciában él, a másik Szarvason, a harmadik pedig a szegedi egyetemen tanul. Oszkár másik lánya 25 éve Kanadában él, ott 16 éves lesz idén az unoka. Ritkán látja őket, de napi szinten tartják a kapcsolatot.

A vele készült interjút itt olvashatják. Szavazni itt lehet rá.

BALOGH ZOLTÁNNÉ

Óvoda- és fejlesztőpedagógus, mentálhigiénés és pszichológia végzettséggel rendelkező szakember – és még sorolhatnánk, mi mindent elvégzett Balogh Zoltánné Erika ahhoz, hogy munkáját maximális odaadással végezhesse. 2001 óta dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezet égisze alatt működő Családok Átmeneti Otthonában, kezdetben családgondozóként és fejlesztőpedagógusként, 2006-tól az intézmény vezetőjeként.

A vezetői feladat során nemcsak a szakmai kihívásokkal kell szembenéznie, hanem menedzselni is kell az intézményt. Figyelni és megírni a pályázatokat, keresni, kutatni a lehetőségeket, amikkel ma már nemcsak a Családok Átmeneti Otthona lakóinak, hanem a város és környék krízishelyzetbe került embereinek is tudnak segíteni. Csapatmunka ez – amit nagy hangsúllyal emel ki, és büszke munkatársaira, hisz nélkülük az eredmények – melyek országos hírűek immár – nem lennének.

A vele készült interjút itt olvashatják el. Szavazni rá itt lehet.

VERASZTÓ ANTAL

Verasztó Antal orosházi író, helytörténész, aki az év végén jelentette meg 23. könyvét. A Vándorúton a hatodik novelláskötete. Szakmája négy évtizedig a vasiparhoz kötötte, alkotói munkáját versekkel kezdte, négy kötetre tellett ezekből, majd a helytörténet felé fordult.

A szakmai fórumok elismerően szólnak Thék Endrével kapcsolatos kutatásairól, de az orosházi szárazmalmok története is jelentős kutatása volt. Orosháza díszpolgárait gyűjtötte egy kiadványba, csakúgy, mint a fafeldolgozás vagy a helyi temetők történetét. Jelenleg első világháborús emlékek kutatásán dolgozik, a centenáriumi emlékbizottság tervei szerint könyv készül ezekből is.

Hónapok óta kutatja az első világháború orosházi vonatkozásait.

„Az én részem az első világháborús hősök temetője, a szentetornyai hősök emlékműve és az Árpád-kerti hősök szobrának története – sorolja Verasztó Antal. – Emellett a zsidó hősök emlékműve, amely szintén a zsidó temetőben van, a gyopárosi hősi liget és emlékmű története, csakúgy, mint a három történelmi egyháznál fellelhető hősi emléktáblák története az én témám. De van a Vörösmarty iskolában is egy emléktábla, amelynek utánajárok. A tervek szerint még ebben az évben könyv lesz belőle. A kutatással mintegy háromnegyed részben vagyok kész. Hátra van még a Hősök szobrának a története, meg az evangélikus egyház négy nagy táblájának a története.”

A vele készült interjút itt olvashatják. Szavazni rá itt lehet.

A szavazatokat a Facebookon január 25-ig várják, ezt követően hirdetik ki, ki lett az Év embere az orosházi médiában 2015-ben.

A többi jelölttel is megismerkedhetnek ezen az oldalon.

Címkék: Orosháza - Év embere - 2015 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!