Az 1956-os forradalom idején nyújtott humanitárius segítséget mutatja be egy bécsi kiállítás

Az 1956-os forradalom idején nyújtott humanitárius segítséget mutatja be egy bécsi kiállítás

Share this content.

Forrás: epd.at, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bécs – Az 1956-os forradalom évfordulójához kapcsolódva 2016. december 4-én nyílt kétnyelvű kiállítás az osztrák fővárosban, amely a magyarországi menekültek helyzetét és az ellátásukhoz nyújtott segítséget mutatja be. „Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház segítségnyújtása menekülteknek 1956/57-ben” elnevezésű kiállítást az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet és a Bornemisza Péter Társaság szervezte.

„A kiállítás mindenekelőtt az ausztriai magyar lelkigondozói szolgálat kezdeteivel foglalkozik” - magyarázta Juhász Réka, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze az Osztrák Protestáns Sajtószolgálatnak (epdÖ - Evangelische Pressedienst in Österreich).

„Az osztrák evangélikus egyház a lelkigondozói szolgálat beindításával reagált a magyarországi válságra. Akkoriban már volt tapasztalatuk a magyar menekültekkel.”

A kiállítás olyan képeket és szövegeket mutat be, amelyek jellemzik a magyar lelkigondozói szolgálat történetét, az egyházi segélyszervezetek munkáját és akkori kihívásaikat.

A kiállítás anyagában olvashatóak olyan körlevelek is, amelyeket az akkori Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspökei fogalmaztak meg, de láthatóak Szépfalusi István feljegyzései és cikkei is. Ő egészen 2000-ben bekövetkezett haláláig vezette ezt a lelkigondozói szolgálatot és ő alapította a Bornemissza Péter Társaságot is.

A kiállítást a bécsi Feltámadás-templomban (Auferstehungskirche) adventi zenés áhítattal nyitották meg, amelyen számos magyar vers is elhangzott. Ezután a hivatalos kiállításmegnyitóra az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet gyülekezeti házában került sor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!