Kiemelt ökumenikus imaheti alkalmat tartottak a Miskolci Egyetemen

Kiemelt ökumenikus imaheti alkalmat tartottak a Miskolci Egyetemen

Share this content.

Szöveg: Gerlai Pál, fotó: Gerlai-Nagy Helga
Miskolc – Négy egyházfő ökumenikus igehirdetése hangzott el 2017. január 21-én, szombaton, a Miskolci Egyetem díszaulájában, amely immár hagyományszerűen ad helyet Miskolcon hét felekezet ökumenikus, kiemelt istentiszteleti alkalmának.

Idén, a lutheri reformáció 500. évfordulóján is a Miskolci Ökumenikus Egyetemi Lelkészség feladata volt ennek az alkalomnak a megszervezése, mely az egyházfők megkeresésével kezdődött, akik engedékenyen engedték át egymásnak az igeválasztást. Az ószövetségi igékről dr. Orosz Atanáz, miskolci görög katolikus püspök és Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke prédikált, az újszövetségi igék alapján pedig dr. Ternyák Csaba egri érsek és dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke hirdette az igét. Az egyházvezetők igehirdetéseikben utaltak arra, hogy mennyire összecsengtek azok a gondolatok, amelyekkel a jelenlevő ökumenikus gyülekezeteket megszólították. Egybecsengtek József, Dávid király, János apostol és Jézus Krisztus szavai az igehirdetésekben.

Az istentiszteleten hét felekezet két tucat lelkésze vett részt, akik az istentisztelet liturgiájában szolgáltak, a miskolci gyülekezetekből több mint háromszázan alkották az istentiszteleten részt vevő ökumenikus gyülekezetet. Az imádságok és igehirdetések között a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium iskola és gimnáziumi kórusa énekelt.

A német keresztények által szerkesztett közös imaheti imádságok, a bennünket elválasztó fal tégláinak ellensúlyozásaként hangoztak el az istentisztelet liturgiájában. Az istentisztelet végén a béke jeléhez kapcsolódva, az Egyetemi Ökumenikus Lelkészség gyülekezetének munkatársai rendezték át a szétszakadozottságot szimbolizáló falat a keresztény felekezeteket összekötő kereszt jelévé.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!