Kiért szól a harang? – A Prúsz nemzetközivé szélesített médiaműhelye Révkomáromban

Kiért szól a harang? – A Prúsz nemzetközivé szélesített médiaműhelye Révkomáromban

Share this content.

Szöveg és fotó: T. Pintér Károly
Révkomárom – A Magyar Országgyűlés a trianoni békediktátum századik évfordulóját jegyző 2020. esztendőt – idén júniusban – a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. A Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) némiképp már ennek jegyében szervezte meg őszi médiaműhelyét, melyen a külhoni, illetőleg a határokon átívelő kommunikáció módozatait vették górcső alá, különös tekintettel a protestáns tartalmakat (is) közvetítő médiumokra.

A másfél évtizede működő szövetség történetében első ízben a szakmai program helyszíne is az országhatáron kívül volt: október 26-27-én a révkomáromi Pro Selye Universitatis Alapítvány központjában töltötte együtt a hétvégét a mintegy harminc médiamunkás. Nyitó áhítatában a PRÚSZ titkára, dr. Bóna Zoltán református lelkész arra hívta fel (Jak 3, 13-17. alapján) a figyelmet, hogy a „fölülről való bölcsességgel” végzett sajtótevékenység nem a viszályt és részrehajlást, hanem az igazi békességet szolgálja.

A Kárpát-medencében élők médiafogyasztási szokásairól készített felmérések eredményeit ismertette a médiaműhely központi előadására vállalkozó Apró István, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatudományi Intézetének munkatársa. A délután folyamán számos magyar nyelvű, avagy magyar nyelven is tevékenykedő külhoni médium vezető képviselője reflektált a 2010 óta tartó felmérés tanulságaira. Felvidékről Fritz Beke Éva (Kálvinista Szemle), Vajdaságból Maráci Barabás Mónika (Pannon RTV), Erdélyből Kiss Gábor (Agnus Rádió), Kárpátaljáról Nyíri-Iváncsik Katalin és Iváncsik Attila (TV21), valamint Barta Miklós (Pulzus Rádió) osztotta meg személyes tapasztalatait. A késő estébe nyúló beszélgetéseket Jónás István, a Duna Médiaszolgáltató NZRT főtanácsadója vezette.

Vacsora után Faggyas Sándor lapszerkesztő (Magyar Hírlap) avatta be a jelenlévőket az immár harmadik kötetnél tartó Protestáns hősök című sorozat születésének titkaiba, magából a könyvből pedig Lázár Csaba színművész olvasott fel részleteket.

Vasárnap reggel Nagy Katalin elnök a Prúsz idén újjáalakult elnökségének jövőre vonatkozó elképzeléseit bocsátotta közgondolkodásra. Hivatalosan a révkomáromi református istentiszteleten való részvétellel zárult a PRÚSZ ez évi médiaműhelye, ám a szövetség vezetői ebéd után még „programtervbe konvertálták” a reggeli fórumon elhangzott javaslatokat, felvetéseket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!