A Németországi Protestáns Egyház kijevi lelkészt keres

A Németországi Protestáns Egyház kijevi lelkészt keres

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Kijev – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Hans-Ulrich Schäfer lelkész hirtelen jött halála után utódot keres a Kijevi St. Katharina Német Evangélikus Egyházközség lelkészi állásának betöltésére.

Schäfer az elmúlt héten szerdán az EKD külföldön lelkészi szolgálatban álló lelkipásztorai számára rendezett prágai konferencián kapott szívinfarktust és hunyt el. „Mindannyiunkat sokkoltak a történtek, mert az egész annyira hirtelen és váratlanul történt – mondta Dirk Stelter egyháztanácsos az evangelisch.de-nek. Stelter maga az EKD Kelet-Európai Ökumenikus és Külföldi Munkájának Részlegében dolgozik. A szituációról a következőket mondta: „Megmutatkozott, hogy a lelkészi konvent felnőtt közössége és keresztény hite milyen jól tudott segíteni abban, hogy ennek a katasztrófának megfelelően tudjunk viselkedni. Bár a témák és az atmoszféra hirtelen megváltozott a megbeszélés alatt, a konferenciát mégsem rekesztettük be, hanem végigcsináltuk. Szükségünk is volt a közösségre ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a történteket” – tette hozzá Stelter.

A St. Katharina közösséggel szemben azonban az EKD továbbra is elkötelezett és úgy érzik, hogy új lelkészt kell keresniük, már csak azért is, mert maga Hans-Ulrich Schäfer is személyes okokra hivatkozva csak 2016 augusztusáig maradt volna. A lelkész egyébként 2015 októberében vette át elődjétől Ralf Haska lelkésztől, aki Bajorországba ment szolgálni. „Feladatunknak látjuk, hogy gondoskodjunk arról, hogy a  lelkészi állást betöltsük – mondta Dirk Stelter.–- A hogyan az még nem világos, hiszen hirtelen történt a tragédia.”

A St. Katharina gyülekezet az EKD egy külföldi gyülekezete és tagja az Ukrajnai Német Evangélikus-Lutheránus Egyháznak (DELKU). A DELKU 2013 februárja óta működő vezetése, Serge Maschewski püspök felügyeletével nyílt konfliktushoz vezetett a gyülekezetben, de érintett volt számos más gyülekezet is. Az elmúlt év decemberében Hans-Ulrich Schäfer állítása szerint a püspök szerette volna őt elmozdítani a hivatalából. A Bajor Evangélikus-Lutheránus Egyház például 2015 nyarán megszüntette a közös munkát a DELKU vezetőségével, anyagi okokra hivatkozva.

Hans-Ulrich Schäfert azonban a bajor tartományi egyház és az EKD továbbra is támogatta. Dirk Stelter egyháztanácsos állítása szerint szoros kapcsolatban álltak egymással, hiszen a kiküldött lelkész jóléte abszolút prioritást élvez. 

Április végén Szentpéterváron a DELKU vezetőségével találkozni fog, hogy a gyülekezet jövőjéről egyeztessenek.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!