Kilakoltatás a Józsefvárosban: állj ide és nézd végig

Kilakoltatás a Józsefvárosban: állj ide és nézd végig

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra, fotó: Román Péter
Július 21-én kilakoltatták a Jéri családot a Magdolna utca 12-ből. Végignéztük.

A ház homlokzatán nagyobb molinó és kisebb tábla hirdeti, hogy ezt az önkormányzati lakóházat a Széchényi terv és a Magdolna program keretében, EU-s forrásokból, összesen 266,27 millió forint ráfordítással újították fel 2015-ben.

Ez az egyik azon krízisházak közül, amelyeknek szegény, eladósodott és hátrányos helyzetben lévő lakóit szociális munkásoknak, egy erre szakosodott csoportnak kellett segítenie, nem csak a lakások megújításában, de a jogcímek és adósságok rendezésében, a lakóközösségek összekovácsolásában is – áll a Közöd civil társaság (egy helyi lakosokból álló csoportosulás) tájékoztatójában (a házhoz érve a Közöd tagjai fogadnak ezzel a szöveggel).

Temetésről a kilakoltatásra

Az udvarban mindenhol fekete kukazsákba csomagolt holmikat és feketébe öltözött családtagokat látni; Jériné vidéken élő lányának temetéséről értek vissza a kilakoltatásra. Ő volt az a vidéken élő rokon, aki korábban anyja tartozásának fizetését vállalta. A kilakoltatás egy kilenctagú családot érint – Jérinét, a nagymamát és két fiát, és az egyik fia családját, öt gyerekkel. Másik fia súlyos beteg, Jériné is oxigénpalackkal közlekedik.

Hogyha az esetet – Jériék reménytelen, összecsomagolt életét látva – az embertelenség és a Közöd tagjainak küzdelmén keresztül az emberség szintjén túl, a valóság talán legkiábrándítóbb mezsgyéjén, a hivatali eljárásokon és dokumentációkon keresztül tekintjük, a helyzet rendkívül összetett, már-már feldolgozhatatlan.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!