Kínában ismét leromboltak egy templomot

Kínában ismét leromboltak egy templomot

Share this content.

Forrás: New York Times, Szemlélekblog
Peking – Miközben a napokban Németországban gazdasági érdekből leromboltak egy templomot, addig Kínában már évek óta zajlik a templomrombolás, melynek oka a kommunista rezsim keresztényellenessége. Bár ebben az épüetben is aktív hitélet zajlott, nem kegyelmeztek az Isten házának.

Szinte minimális kulturális értéke volt annak a szakrális szempontból jellegtelennek ható, iskolának vagy sportcsarnoknak tűnő épületnek, melyet felrobbantott az államhatalom Kínában írta a Szemlélek blog. Az eddigiekben nagyjából leírtunk minden különbséget az érintett épület és azon társai között, melyeknek lebontása kapcsán érzékeny reakciók tömegei árasztják el a virtuális teret. Nem véletlenül volt ennyire semmilyen se az a „megatemplom”, ahol ötvenezer keresztény imádkozott rendszeresen. Az evangelikál Golden Lampstand Church ugyanis hivatalosan raktárépületként volt nyilvántartva, nem véletlenül: a kétes értékű politikai együttműködéseket kialakító államban ugyanis aktívan üldözik a keresztényeket. Ennek nyomán a hivatalos szervek romboló ténykedése is egy »illegális épületek eltávolítását célzó kezdeményezés« részét képezte.”

A templom elleni akció jól érzékelteti, mennyire tartja tiszteletben a kínai kormányzat a vallásszabadságot és az emberi jogokat” – nyilatkozta a New York Timesnak Bob Fu, a ChinaAid szervezet alapítója.

Az épületet mintegy hárommillió dollárnak megfelelő összegből építették fel helyi keresztények adományaiból.

Kínában hatvanmilliónál is több keresztény él, a hatalmas közösségnek legalább a fele be nem jegyzett gyülekezetekhez tartozik.

Az amerikai lap hozzáteszi, hogy Xi Jinping elnöksége alatt az állam számos templomot lebontott, vagy eltávolította róla a keresztet, miután a kínai hatalom olyan „nyugati filozófia” részének tartja a kereszténységet, amely ártalmas lehet a pártra.

 
Címkék: templom - Kína - rombolás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!