„Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett”

„Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett”

Share this content.

Szöveg: MTI, fotó: Balogh Zoltán/MTI, videó: Baptista Teológiai Akadémia
Budapest – Billy Graham élete azt üzeni, hogy van egy hatalom az életünk felett, amely nélkül nem lehetünk sikeresek, boldogok sem a személyes életünkben, sem a munkánkban, sem a politikában – mondta Balog Zoltán a februárban elhunyt amerikai prédikátor, Billy Graham és az ötven éve meggyilkolt Martin Luther King emlékére rendezett konferencián 2018. április 9-én, hétfőn Budapesten.

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a teremtő Isten adja a sikert, a boldogságot, a gyarapodást és a megpróbáltatást is. Éppen ezért mindez áldás, ha pedig ezt tudjuk és elfogadjuk, akkor nemcsak mi járunk jól, hanem azok is, akik ránk vannak bízva.

Az ősi tanítás, mely szerint minden hatalom Istentől való, nem arra szolgál, hogy magunkat legitimáljuk, hanem arra, hogy Isten kegyelme legyen a kormányzás mércéje  tette hozzá Balog Zoltán.

A miniszter kitért arra is: Billy Grahamtől megtanulható a bűnbánat képessége is, hiszen az egyik, ha nem az egyetlen nyugati egyházi vezető volt – beleértve a Vatikánt is –, aki képes volt a rendszerváltás után önkritikát gyakorolni. Kimondani, hogy nem figyelt eléggé oda, hogy a kelet-európai országokban tett látogatásaival ne igazolja a kommunista diktatúra egyházpolitikáját. 

Ebből a bűnbánatból pedig számunkra sokkal több áldás származott, mintha nem jött volna Magyarországra a '70-es években - fogalmazott.

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház (MBE) elnöke köszöntőjében kiemelte: a konferenciát azért szervezték, hogy a baptista egyház két hithősére ne csak otthonaikban és a baptista egyház közösségeiben emlékezzenek, hanem nyilvánosan, a többi egyházzal együtt. Hozzátette: a cél, hogy e két emberen keresztül felmutassák az üzenetet, melyet Isten rájuk bízott.

Papp János elmondta, hogy mind Billy Graham, mind Martin Luther King igazodási pontot jelent a baptista egyháznak. Martin Luther King a kisebbségek védelmére és nehéz sorsúak felemelésére tanít. A baptista egyház e tanítást követve Magyarországon több mint 40 cigány gyülekezetben szolgál, iskoláikban pedig közel 15 ezer fiatalt nevelnek, akiknek 30 százaléka roma.

Viktor Hamm, a Billy Graham Evangelizációs Társaság alelnöke úgy fogalmazott: Billy Grahamet Isten arra választotta ki, hogy nagy hatással legyen a 21. század második felére. Hivatása az volt, hogy üzenetvivő legyen. Egész életét feltette erre a küldetésre, és közben mindvégig alázatos szolga maradt. Hozzátette: a világhírű prédikátor sírkövén mindössze ennyi olvasható: 19182018, Jézus Krisztus evangéliumának hirdetője.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy akárcsak Martin Luther King, Billy Graham is harcolt a faji megkülönböztetés ellen, személyesen távolította el a kötelet, amely  az érvényben lévő szabályok szerint  elválasztotta a gyülekezetben a fehéreket a feketéktől.

David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője szerint ötven évvel Martin Luther King meggyilkolása után ma is sokan követik filozófiáját, mely szerint bárhol követnek el igazságtalanságot, az mindenhol veszélyezteti az igazságot. 

Martin Luther King és Billy Graham képviselik minden ember egymás iránti felelősségét. Megmutatták, hogyan küzdhetnek egyházi vezetők nemcsak vallási szabadságért, hanem polgári jogokért és egyenlőségért  mondta az amerikai ügyvivő.

Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja hangsúlyozta, hogy Martin Luther Kinget és Billy Grahamet a katolikus egyház is nagyra értékeli. E két ember tevékenysége átível a 20. századon, de hatásuk átér a 21. századba is.  

Tömegeket voltak képesek mozgatni, és a kor technikai eszközeit is felhasználva tudtak Jézus Krisztusról szólni, a társadalom peremén élőkhöz is eljuttatva az evangéliumot. 

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint fontos volna alapos kutatás során feltárni, hogy mit jelentett a kommunizmus évtizedeiben Martin Luther King az üldözött egyházak életében. Martin Luther King üzenete, hogy a keresztények harcolhatnak és eredményeket érhetnek el a megkülönböztetéssel szemben, és ez óriási inspiráció volt a szegregált, hátrányos helyzetű keresztény közösségek számára a kommunizmus idején Magyarországon.

A konferenciát az MBE és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége szervezete. A konferencián részt vettek a történelmi keresztyén egyházak vezetői, képviselői: Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja. A résztvevők a konferencia előtt megkoszorúzták a két prédikátor domborművét a Magyarországi Baptista Egyház székházának udvarán.

Martin Luther King (1929–1968) amerikai baptista lelkipásztor és az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége volt. Célja a különböző bőrszínű amerikai állampolgárok közötti jogi egyenlőtlenség és faji megkülönböztetés megszüntetése volt. Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette, ő maga merénylet áldozata lett, lelőtték.
William Franklin „Billy” Graham (1918–2018) amerikai evangélista. Óriási házi és szabadtéri összejöveteleket tartott, korának legbefolyásosabb prédikátorának tartották. A '70-es években titokban Magyarországra is ellátogatott, 1989-ben pedig tízezrek hallgatták tanúságtételét Jézusról az akkori Népstadionban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!