Kiskőrös címerében a méhkas a lakosság szorgalmát is jelképezi

Kiskőrös címerében a méhkas a lakosság szorgalmát is jelképezi

Share this content.

Forrás: veol.hu, szöveg és fotó: Müller Anikó Hanga
Kiskőrös – A Kunság szívében található Kiskőrös, Bács-Kiskun megye legdinamikusabban fejlődő települése. Címerében egy méhkas a lakosság szorgalmára és a méhtenyésztésre utal, a kőrisfák az erdőket, a nyíllal átlőtt nyakú szarvas a vadászatot, a gabonakalászok a mezőgazdaságot jelképezik.

Még ma is vitatott Petőfi Sándor születési helye és pontos ideje, maga a költő is eltérően nyilatkozott erről, hol Szabadszállást, hol Kiskőröst említve.

Az irodalomtörténet Kiskőröst fogadta el, javára azok az okmányok döntöttek, melyek bizonyítják, hogy Petőfi apja 1823-ban a kiskőrösi mészárszéket árendálta, azaz haszonbérbe vette. Más források szerint csak keresztelni vitték Kiskőrösre, mert a helybeli református pap nem volt hajlandó megkeresztelni az evangélikus gyermeket, vagy, mert a szülők kívánsága ez volt, mivel korábban Hrúz Mária Maglódon Martiny Mihály lelkésznél szolgált, ezért iránta való tiszteletből vitték hozzá.

A szilveszter éji születés sem bizonyított. A keresztelő 1823. január elsején volt. Akkori szokás szerint a gyermeket a születést követő jeles ünnepen keresztelték és a keresztelési anyakönyv adatait használták a születés dátumaként. Mindenesetre a városban élénk a Petőfi kultusz.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!