Emlékévvel ünnepli Kiskőrös újraalapításának 300. évfordulóját

Emlékévvel ünnepli Kiskőrös újraalapításának 300. évfordulóját

Share this content.

Forrás: MTI
Kiskőrös – Csaknem száz eseményt felvonultató emlékévvel ünnepli a Bács-Kiskun megyei Kiskőrös, Petőfi Sándor szülővárosa újraalapításának 300. évfordulóját – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Domonyi László felidézte: a középkori Kyskeres település az oszmán hadjáratok következtében 1529 után pusztult el. A város újraalapítása a terület akkori birtokosainak, a pomázi Wattay családnak köszönhető, akik 1718. május 19-én írták alá a telepítési szerződést. Ennek értelmében a Felvidékről mintegy 700, többnyire evangélikus vallású szlovák telepes érkezett Kiskőrösre. 

A város történelmi múltjára egy csaknem 100 eseményt felölelő emlékévvel emlékeznek, amelynek hivatalos megnyitóját május 18. és 21. között, a városalapítók napja és az országos rétesfesztivál keretében tartják. 

A programok között szerepel településtörténeti kiállítás, a Wattay-dombormű megkoszorúzása, Kiskőrös és német testvértelepülése, Stadtlengsfeld 15 éves partnerségének megünneplése, a városi borverseny díjátadó alkalma, főzőverseny, valamint rétesnyújtás, látványsütés és kóstoltatás. 

Pünkösdhétfőn családok, baráti társaságok vetélkedhetnek a pünkösdi király címért. Később a koronázási szertartást követően a megválasztott király vezeti fel a májusfa-kitáncolást, amelyben a helyi néptáncosok, hagyományőrzők is részt vesznek. A programokat óriáskörtánc zárja. 

Az esti koncerteken az érdeklődők május 18-án Király Viktorral és a Quimbyvel találkozhatnak, május 19-én este Péter Szabó Szilvia lép színpadra, és akkor adják elő a Honfoglalás című darabot is. A gyermekeknek május 20-án délelőtt a szervezők az Alma együttes koncertjével készülnek, majd az estét egy operettműsort követően az Edda Művek zárja. Pünkösdhétfőn kora este a kiskőrösi származású Boldoczki Gábor trombitaművész ad ünnepi koncertet, aki a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel. 

A tricentenárium alkalmából meghirdetett emlékév programjai között helyet kapnak a már hagyományossá vált rendezvények, mint a május 27-én zajló gyermeknap, a nyár végi kiskőrösi szüret és szlovák nemzetiségi napok, de a megszokott gasztronómiai programok, így az őszi kakasfőzés és a városi kemence köré szervezett sütés sem marad el. A nagyszabású, fellépőkben gazdag rendezvényeken kívül több újító ötletet is tartogatnak a szervezők. 

A rendvédelmi szervek részvételével tartják meg június 9-én a 300 éve biztonságban című találkozót, másnap pedig az egyházak napja elnevezésű rendezvényt. A múzeumok éjszakáján, június 23-án megrendezett dzsesszfesztivál után egy nagyszabású, kétnapos zenei fesztivál szerveződik július végére, a Kiskőrös-feszt, amelyen a hazai élőzene legnagyobb formációi mellett kiskőrösi zenekarok is fellépnek. Szintén újdonság a Verselj Petőfit! elnevezésű online szavalóverseny, amelyre korhatár nélkül bárki benevezhetett a kiskőrösi születésű költő egy-egy versével.

A Kiskőrös 300 emlékév kulturális nagykövetének Kautzky Armand színművészt kérték fel.

Az évforduló evangélikus vonatkozású eseményei:

Május 19. 0.01 A városi templomok harangjai megszólalnak.

Május 19. 8.00 hálaadó ökumenikus istentisztelet lesz az evangélikus templomban öt gyülekezet részvételével. Ezzel kezdődik a Kiskőrös 300 ünnepségsorozat.

Május 19. 11.15 Emlékműavatás a templom vakablakába készített domborműnél. Jelen lesz Kövér László parlamenti házelnök és a Szlovák Köztársaság parlamenti házelnöke is.

Május 20., pünkösdvasárnap reggel 8 órakor istentisztelet és úrvacsora a templomban. A délelőtti istentisztelet 11-kor(!) lesz, ezt élőben közvetíti a Duna TV. Igét hirdet Gáncs Péter püspök. Szolgálnak fúvósaink, énekkaraink. 18 órakor imaóra, 19-kor imaházi istentisztelet lesz. (A déleéőtti tabdi és erdőtelki istentiszteletek elmaradnak!)

Május 21., pünkösdhétfőn kerületi missziói nap lesz Budapesten. 

Május 21-én 18 órakor Boldoczki Gábor és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje lesz az evangélikus templomban. Belépő: 3500 Ft.

Címkék: Kiskőrös - 300 - alapítás - ünnep -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!