Kiszolgáltatottság és csodák között – Önzetlen segítség Kárpátaljának

Kiszolgáltatottság és csodák között – Önzetlen segítség Kárpátaljának

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Sztupkai Marcell, Bonnyai Sándor archívuma, Galambos Ádám, videó: Sztupkai Marcell
„Ez a szolgálat a szeretetre épül, és a nélkülözés sújtotta Kárpátaljára viszi el a reményt” – fogalmaz Bonnyai Sándor arról a misszióról, mely immáron több mint kétezer gyermeknek nyújtott érezhető segítséget. Bonnyai Sándor, Bonnyai Anna és Sztupkai Marcell több száz embert megszólítottak, és egy otthoni ötletből mára országos méretű adományakciót valósítottak meg. Céljuk, hogy a kárpátaljai gyermekek lehetőséget kapjanak a teljes élethez.

A Karácsonyi angyalok címmel 2017-ben is megrendezett, immáron országos méretű adománygyűjtő akciót nem nagy segélyszervezetek vagy kisebb alapítványok, nem is valamelyik egyház találta ki és hirdette meg, hanem egy békéscsabai evangélikus család. Anna és Sándor, azaz a Bonnyai testvérpár 2015 nyarán otthon ülve, kávézgatás és beszélgetés közben figyelt fel egy televízióközvetítésre, melyből kiderült, hogy Kárpátalján nem csak politikai viszály van, hanem súlyos nélkülözés is. „Hallottuk, hogy az élelmiszer, a víz, a gáz ára megemelkedett, de a fizetések nem. A tudósításból az is kiderült, hogy a nélkülözés olyan mértékű, hogy sok gyermeknek a közelgő évkezdésre nem lesz tanszere” – meséli a békéscsabai pszichológiai tanácsadóban dolgozó Anna. A testvérpár Sztupkai Marcell barátjukkal együtt kitalálta, hogy gyűjtést szervez. Először családtagokat, barátokat, közeli ismerősöket szólítottak meg, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz. Később plakátokat készítettek, melyeket Békéscsaba óvodáiba és iskoláiba helyeztek ki, azt kérve, hogy az emberek tollakkal, füzetekkel segítsék a kárpátaljai nélkülözőket. „Olyan helyen szerettünk volna segíteni, ahol más segélyszervezet nincs jelen” – mondja Anna. Szeverényi János evangélikus missziói lelkész közreműködésével felvették a kapcsolatot a szinte teljesen magyarlakta Kisdobronyban szolgáló Bernát Tamás református lelkésszel, aki örömmel fogadta őket. Bonnyaiék az adományoknak köszönhetően az első felhívásra húsz gyermeknek tudtak érdemi évkezdési segítséget nyújtani.

„Bizalmat kaptunk”

Kárpátalján járva Bonnyaiék maguk is megtapasztalták, hogy valós az a beszámoló, melyet a televízióban láttak, és tényleg a nyomor szélén élnek a családok. Érezték, hogy Isten iránti hitük arra hívja őket, hogy nagyobb keretek között valósítsák meg elkezdett szolgálatukat, így az első sikeres akciót követően a karácsony közeledtével újabb gyűjtést hirdettek. Békéscsabán óvodák, iskolák, gyülekezetek, sőt üzletek is csatlakoztak a felhíváshoz. Immáron nem csak plakátok kerültek ki a falakra, hanem önkéntesek is jelentkeztek, hogy az érkező adományok csomagolásában részt vegyenek. „A konfliktus sújtotta Ukrajnába az adományok kijuttatása nem egyszerű, ugyanis a határnál akár el is vehetik a csomagokat” – meséli Bonnyai Sándor. Az adományok hiánytalan vámoltatásához felvették a magyarországi segélyszervezetekkel a kapcsolatot, végül a Magyar Református Szeretetszolgálat vállalta, hogy a határon való átszállítást megoldja. Így 2015 karácsonyán az önzetlen adományozóknak köszönhetően háromszáztizenöt gyermeknek tudtak karácsonyi ajándékot adni.

 

A családi, majd békéscsabai kezdeményezés országossá vált

„2016 karácsonyán már hétszázkét szeretetcsomagot tudtunk Kárpátaljára vinni” – mondja örömmel és meghatódottan Sándor. A munkája mellett önkéntesen, saját pénzét is hozzáadó békéscsabai evangélikus testvérünk elmondta, hogy ettől az évtől kezdve kezdeményezésük túllépte Békés megye határait, és országossá vált. A felhíváshoz csatlakozott többek között a budahegyvidéki, vecsési és sárszentlőrinci evangélikus gyülekezet is, valamint számos más civil szervezet és intézmény is. Az adományok biztonságos kijutását, a határon való átjutást ebben az évben Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője segítette.

Az évkezdőtanszercsomag-gyűjtés sem maradt el. Az iskolai és gyülekezeti gyűjtéseken túl sikerült együttműködést kialakítaniuk a helyi Tesco áruházzal, ahol az üzlet vezetője külön standot biztosított Bonnyaiéknak, és egyre bővülő segítő csapatuknak, hogy a megvásárolt irodaszereket gyűjteni tudják. „Hálával tartozunk az adományozóknak, hiszen a nagyméretű bevásárlókocsik naponta teltek meg hasznos tanszerekkel” – fogalmaz Anna, aki beszámolójában arra is kitért, hogy az adományozókkal való személyes találkozás, beszélgetés mennyire fontos a számára.

A szeretet a korrupció és bürokrácia felett is győzni tud

„Ha valaki elindul a szeretet útján, és arra bátorít másokat, hogy tartsatok vele, akkor ki-ki a maga lehetőségével segít és odaáll. Immáron nem vagyunk egyedül az úton, már nem félünk a határon, mert tudjuk, hogy milyen sokan vannak mellettünk” – mondja az egyre bővülő kezdeményezéssel kapcsolatban Sándor. 2017-ben a tanszercsomag gyűjtését a Bonnyai család átgondolta, és az adományozóktól pénzadományt kért. A kezdeményezéshez az eddig csatlakozott intézményeken túl többek között focicsapatok, helyi hamburgeresek is csatlakoztak, sőt a helyi médián túl már az országos média is felfigyelt a szeretetre épülő, önkéntes akcióra. Végül közel egymillió forinttal tudtak az iskolakezdés előtt Bonnyaiék útnak indulni, hogy egy kárpátaljai papír-írószer boltban – ahol az eladó nagykereskedelmi áron adta nekik az árut – be tudjanak vásárolni, és a helyi lelkészek, Bernát Tamás és Balogh Sándor segítségével a kárpátaljai magyar, roma és ukrán gyermekeknek háromszáznegyven tanszert tudjanak átadni. „Hiszünk abban, hogy a tanszer lehetőség, mely a gyermekekben rejlő talentumok kibontására a legjobb ajándék. A tanulás az az út, melyen keresztül ezek a családok ki tudnak majd lépni a nyomorból! Mi ebben szeretnénk nekik segíteni” – mondja Anna és Sándor. Ezért Bonnyaiék és segítőik minden tanszer átadásánál egyenként kezet fognak a gyermekekkel, mintegy „szerződést kötnek velük”, hogy az ajándékba kapott ceruzákat és füzeteket önmaguk fejlesztésére használják majd.

Nagydobronyi gyermekotthon

„Minden alkalommal a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonban van a szállásunk. Itt ukrán és magyar gyermekeket nevelnek” – meséli Anna az integrált intézményről, ahol fogyatékkal élő és ép gyermekek egyaránt laknak. „Példamutató, hogy az ott dolgozó, hivatásukat végző munkatársak különös figyelmet fordítanak a gyermekek családi életére és tudatos életre történő nevelésére. Havonta szerveznek olyan hétvégéket, amikor a fiatalokat családok fogadják be, hogy a gyermekek megismerhessék, hogy milyen is az igazi család.” Anna arra is kitért, hogy az intézmény munkatársai arra is törekednek, hogy a munka értékét megismerjék a gyermekek, ezért az intézmény gazdaságának munkálataiba a lakók is becsatlakoznak. „Egy-egy adományozó körutunk után öröm ide megérkezni, ahol esténként a gyermekekkel tudunk lenni, mesélünk nekik, társasozunk, örülünk egymásnak. Minden alkalommal várnak minket, mára már szoros kapcsolat alakult ki a gyermekek, munkatársak és köztünk” – fogalmaz csillogó szemmel Anna.

Ki-ki a maga eszközeivel, de önzetlenül segít

„Sokan ma is kételkednek abban, hogy ez a szolgálatunk eredményes. Mi úgy érezzük, hogy »amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger«” – mondja Teréz anyát idézve Sándor, aki hozzáteszi: „Rájöttünk, hogy nekünk nem a fotelforradalmárokkal kell foglalkoznunk, hanem azzal az egy szeletnyi jósággal, mellyel az adományozóknak köszönhetően a kárpátaljai gyermekeknél időről időre meg tudunk jelenni.” A karácsonyi adományozáshoz csatlakozott a korábbi szervezeteken és magánszemélyek százain túl a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, a kaposvári, révfülöpi és még számos más gyülekezet és intézmény, hogy további szeretetcsomagok érkezzenek Bótrágy, Dimicső, Kisdobron, Nagydobrony és Tiszaágtelek fiataljainak. A békéscsabai gyülekezet teljes mellszélességgel a kezdeményezés mögé állt, a helyi evangélikus iskola termeket biztosított a csomagoláshoz, ahol fiatalok és idősek a jó célért egy közösséget alkotva csomagolták a szeretetcsomagokat. „Az adományozók önzetlenségének köszönhetően a csomagokba annyi fogkefét, fogkrémet és tusfürdőt tudtunk venni, hogy a helyi boltokban készlethiány alakult ki” – mondja meghatódottan Anna. A széles társadalmi összefogásban összegyűlt ezerháromszázharminckét csomagot Bonnyaiék a Magyarországi Evangélikus Egyház segítségével juttatták ki 2017 karácsonyán Kárpátaljára.

„Érezzük, hogy kezdeményezésünkkel a kiszolgáltatottság és a csodák között lépkedünk, de minden nehézség ellenére tudjuk, hogy segíteni jó, mert valós lehetőséget tudunk adni. Nekem az adományozók a példaképeim, mert ők olyanokon segítenek, akiket nem is ismernek. Hiszem, hogy az ő cselekedetük a jézusi út” – mondja Bonnyai Sándor. A jövővel kapcsolatban Sándor elmondta, hogy a gyűjtést folytatják, és továbbra is bíznak a jóakaratú emberek segítségében.

Bonnyai Anna és Sándor előadása 2018. január 9-én a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében hangzott el. Az alkalmon bevezető áhítatot tartott Keczkó Pál evangélikus lelkész.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!