Klugék - a híres evangélikus kékfestő család

Klugék - a híres evangélikus kékfestő család

Share this content.

Forrás: papa-ma.hu, szöveg: ha
Pápa – Reidmár Linda volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör mai alkalmának vendége. A Kékfestő Múzeum néprajzosa örömmel fogadta Polgárdi Sándor evangélikus esperes felkérését és érdekes, vetített képekkel illusztrált előadásában beszélt a kékfestésről, s annak pápai letéteményeseiről, a Kluge családról.

A téma már csak azért is érdekes, mondta el kérdésünkre Polgárdi Sándor, mert a Kluge-dinasztia evangélikus hitvallású volt, 1786-ban költözött Pápára Carl Friedrich Kluge, hogy aztán a Klugék hét generáción át meghatározói legyenek a város iparának és hitéletének is. A család támogatta a templomot, gondnokot, felügyelőt adott a pápai luteránus közösségnek, valamint a család hölgytagjai is aktívan részt vettek a gyülekezet életében, sőt, az egyik Kluge-leszármazott, Matus Karolina volt Gyurátz Ferenc püspök felesége.

Reidmár Linda előadásában szólt a kékfestés alapanyagairól, a festőcsüllengről, mely az első időkben használt színezőnövény volt, ezt váltotta később az indigó. A kékfestés folyamata után ismertette a múzeumot is az előadó, aki kitért természetesen a Kluge családra is. Bátrak voltak és vállalkozó kedvűek, mindamellett nagyon sokat dolgoztak, mesélte a dinasztiáról.

A feltételezések szerint Carl Friedrich Kluge a 18. században Pápán egy megszűnt üzemet vett át és virágoztatott fel, de természetesen az utódok sem tétlenkedtek: az eredeti földszintes, barokk boltozatos épületet átalakították kétszintessé, illetve az 1880-as években felépítették a szárítóépületet a Tapolca partján. A kisgyár épülete a 20. század elején készült el.

A mindennapos viseletben használt kékfestős anyag népszerű volt, Pápa volt ezen kelme gyártásának egyik központja, több üzem is működött itt egy időben. Később aztán sok kisebb manufaktúra feladta, de a Kluge család kitartott egészen 1956-ig, az államosításig. Ezután az épületegyüttes és az egész berendezés műemléki védelem alá került. 1962-ben nyitotta meg kapuit a különleges Kékfestő Múzeum, mely őrzi a kiváló iparosok és mesterségük emlékeit.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!