A kommunizmus támadása a keresztény egyházak ellen – A Mindszenty-per hetven év távlatából

A kommunizmus támadása a keresztény egyházak ellen – A Mindszenty-per hetven év távlatából

Share this content.

Forrás: ujkor.hu, szöveg: Szőts Zoltán Oszkár
A kereszténység kétezer éves története során számos alkalommal fordultak elő keresztényüldözések, nem egy országban ma is érik atrocitások a hívőket. A kelet-közép-európai régióban ma mindenki szabadon gyakorolhatja hitét, azonban néhány évtizeddel ezelőtt ez nem így volt. A kommunista államhatalom sorra olyan koncepciós pereket indított, melyeknek célja az egyházak, s maga a vallásosság felszámolása volt. E perek közül szimbolikus jelentőséggel bír a Mindszenty József ellen indított eljárás, melynek hetvenedik évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és az Országgyűlés Hivatala közös nemzetközi konferenciát rendezett 2019. február 13–14-én A Mindszenty-per hetven év távlatából. Főpapi sorsok Kelet-Közép-Európában címmel.

A cikk teljes egészében itt olvasható el. Honlapunkon az evangélikus vonatkozást emeljük ki.

A tanácskozás sokkal többről szólt, mint Mindszenty József személyéről, vagy az ellene lefolytatott perről. A környező országokból meghívott előadók segítségével kirajzolódott, hogy a kommunisták az egész régióban támadást indítottak az egyházak ellen. Nemcsak a latin szertartású római katolikus, hanem a görögkatolikus, a református, az evangélikus egyház is lecsapó pörölyük alá került. Az ateista propaganda Moszkvában voltaképpen már 1918-ban elindult, s Kelet-Közép-Európa országaiban az egyházakkal szembeni eljárások mintájául a bolsevik modell szolgált. Kárpátalja ebben kivételt jelent, mivel 1945-ben Csehszlovákia fennhatósága alól a Szovjetunióhoz került, így a sztálinista hatalmi gépezet „áldásait” közvetlenül tapasztalhatta meg. Az itteni viszonyokat Szabó Konstantin görögkatolikus egyházról szóló és Fodor Gusztáv református egyházat bemutató előadásai érzékeltették. Előbbit be akarták olvasztani a pravoszláv egyházba, 127 hitvallót küldve börtönbe, akik közül közel negyvenen elhunytak. A református egyház teljes vagyonát elkobozták, iskoláit államosították, s szinte minden református vallású férfit a GULAG-ra küldtek, köztük több hullámban a lelkészeket is. Oleh Turiy Josyf Slipyj ukrán görög katolikus metropolita kálváriájának bemutatásával arra is rávilágított, hogy nemcsak a magyar felekezetet érték atrocitások.

...

Rákosiék nem a katolikus egyházat vették először össztűz alá. Mirák Katalintól megtudhattuk, hogy az Ordass Lajos evangélikus püspök elleni per a Mindszenty-per előzménye, mondhatni főpróbája volt, amelynek során az államhatalom olyan egyház ellen vezényelt eljárást, ami mögött nem állt olyan kiterjedt nemzetközi háttér, mint a katolikus egyház mögött. 

...

További cikkek a témában:

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!