Kondor Péter püspök köszöntése a Szociális munka napján

Kondor Péter püspök köszöntése a Szociális munka napján

Share this content.

Szöveg: Kondor Péter
Budapest – Az alábbiakban olvashatják Kondor Péter püspök levelét, amelyet 2019. november 12-én, a Szociális munka napja alkalmából írt az Evangélikus Diakónia intézményeiben dolgozók számára, megköszönve fáradhatatlan szolgálatukat.

Tisztelt Munkatársam! Kedves Testvérem! Diakóniánkban dolgozó „Mártonok”!

Egy évvel ezelőtt, a Szociális munka napját megelőzően éppen Márton-napkor adta ki felhívását a Magyarországi Evangélikus Egyház, hogy figyeljünk fokozottabban a környezetünkben élő emberekre.

Nem egyszeri akciónak szánta ezt egyházunk, hiszen diakóniai szolgálatunk folyamatos kereteként tekint rá. A mai nap – a Szociális munka napja - újabb lehetőséget ad arra, hogy ezt a programot szemünk előtt tartva álljunk meg egy gondolat erejéig és így értékeljük eddigi munkánkat, így tervezzük a jövő feladatait a rászorulók támogatása érdekében.

Szent Márton, a mai Szombathely szülötte, római katona, a későbbi tours-i püspök – emlékszünk a történetre - katonai köpenyének felét adta a koldusnak. A legenda szerint Jézus Krisztus, amikor a feltámadás után dicsőségesen bevonul a mennyországba, az angyalok csodálkozva nézik vállán a viseltes római katonai köpeny felét. Kérdésükre Jézus csak ennyit mond: „Barátom, Márton adta nekem.” 

Ma, november 12-én, a Szociális munka napján kívánom, hogy soha ne feledjék, hogy a legendás előd után Önök azok a „Mártonok”, akik segítő kézzel nap, mint nap a szeretet üzenetét viszik az elesetteknek, a nehéz körülmények között élőknek, akik – ahogy Diakóniai alapelveinkben is rögzítjük - mentális és testi állapotuktól, szociális helyzetüktől függetlenül többek, mint amit mi éppen tapasztalunk belőlük. Ők Isten képmásai.

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében szeretnék ezért a fáradhatatlan szolgálatért köszönetet mondani mindannyiuknak, akik az Evangélikus Diakónia intézményeiben dolgoznak az év 365 napján azon, hogy Isten akarata és Krisztus rendelése alapján minden ember örök méltóságához ragaszkodjunk, és azt a végsőkig megőrizzük. Isten áldja meg munkájukat, életüket és családjaik életét!

Budapest, 2019. november 12. 

Kondor Péter püspök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!