Konferencia: Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956

Konferencia: Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956

Share this content.

Forrás: Mika Sándor Egyesület
Budapest – A Mika Sándor Egyesület (az Eötvös Collegium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége) a Győri Egyházmegyei Levéltárral közösen, 2017. február 9-én, csütörtökön egész napos nemzetközi egyháztörténeti emlékkonferenciát rendez Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956 címmel. A rendezvényen azt a helytállást fogják bemutatni, amelyet a Kárpát-medence keresztény társadalma tanúsított az 1944-től erőszakkal kiépített, az ateizmust zászlajára tűző, bolsevik rendszerrel szemben.

A konferencia fővédnökségét mindhárom történelmi keresztény felekezet elnök-püspöke elvállalta, előadói fölhívásunkra pedig Varsótól Bukarestig és Ungvártól Győrig számos kutatóközpont, oktatási intézmény és tudományos szakember egyénileg is megmozdult - írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagban. „Régen látott, megindító összefogás született egy még mindig nem eléggé ismert, ám egyházi és nemzeti szempontból alapvető fontosságú és akut örökségű kérdésben. Ez a hatalmas érdeklődés éppúgy, mint a magyar államtól (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Gulág Emlékbizottság) a konferencia szervezési költségeire kapott nagyvonalú támogatás, méltán az ügynek szól: a rendszerváltozás óta sem volt olyan nemzetközi tudományos szimpózium, amelyen az Európa létét veszélyeztető keleti despotizmusnak ellene feszülő magyar egyházak hajdani társadalomszervező erejét és kálváriáját monografikus igénnyel, ilyen reprezentatív körülmények között bemutatták volna. Abban bízunk, ez nem lesz tanulságok nélkül való, lelki értelemben sem.”

„A konferencia díszvendégei olyan idős egyházi személyek, akik megjárták a börtönök, táborok, kínzókamrák poklát, és hűségükkel hitet tettek Krisztus és a magyarság ügye mellett. Az ő jelenlétük nevelő aktualitással mutatja föl a hitvallói helytállás megtartó erejét. Különleges kegyelmi lehetőség ez a találkozás a tudományos feltáró munka és a nemzeti közvélemény szempontjából is.

A konferencia folyamatosan bővülő saját honlapján (www.martyrium.hu) az érdeklődők hozzáférhetnek a rendezvény teljes anyagához. Konferenciánkra szeretettel várjuk a szakembereken kívül a középiskolásokat, egyetemistákat és minden érdeklődő honfitársunkat. Ha tehetik, kérjük, jelezzék részvételi szándékukat a mikaegylet@gmail.com villámposta címen.”

 1. Időpont: 2017. február 9.

 2. Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi-palota, Budapest)

 3. A konferencia teljes címe: Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956. A szovjet megszállás és bolsevik diktatúra által okozott társadalmi mártírium a magyar keresztény egyházakban

 4. A konferencia jellege:

  1. nemzetközi merítésű,

  2. ám alapvetően a Kárpát-medencei magyar (kötődésű) egyházak életéről szóló,

  3. tudományos,

  4. reprezentatív emlékkonferencia.

  5. Feladata: összképet mutatni a bolsevik hatalom és az Egyház küzdelméről oly módon, hogy

  6. az Egyháznak a társadalmi, nemzeti életben betöltött, időkön átívelő, strukturális szerepét hangsúlyozza.

  7. A konferencia hiánypótló szakmai és missziós lehetőség, mert a témába vágó kutatásoknak ehhez hasonló jegyeket viselő fórumot eddig még nem biztosítottak.

 5. Fővédnökök:

  1. Dr. Veres András, a MKPK elnöke

  2. Gáncs Péter, a MEV elnök-püspöke

  3. Dr. Szabó István, a MRE zsinatának püspöki elnöke

 6. Szervezők:

  1. Mika Sándor Egyesület www.mikaegylet.hu / mikaegylet@gmail.com

   1. kapcsolattartó: Isó Gergely isogergely@gmail.com06-20/824-94-56

  1. Győri Egyházmegyei Levéltár gyeleveltar.hu / arch.dioc.gyor@gmail.com

   1. kapcsolattartó: Arató György tevely.arato@gmail.com06-20/911-41-04

Programterv:

 • Ünnepélyes köszöntők:

 1. Házigazda: Dr. Prőhle Gergely főigazgató 

 2. Fővédnökök

 • Szekciók

  1. Plenáris előadások: a korszak meghatározó kutatói 5 összefoglaló előadást tartanak. Erre azért is szükség van, mert a konferencia emlékező jellege és az egynapos időtartam nem teszi lehetővé valamennyi érintett kutató és szakterület bevonását, ugyanakkor kötelez a monografikus jellegre. A szekciót Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ főigazgatója vezeti.

  2. Hitvallók és mártírok c. szekció: olyan kutatásokat mutat be, amelyek az egyéni és közösségi sorsokon keresztül mintázzák a kor történetét. A témák személyes jellege miatt várhatóan a nem szakavatott közönség számára „legemészthetőbb” jellegű szekció. A szekciót Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök, az egyházi tényfeltárás egyik elindítója vezeti.

  3. Az elnyomó apparátus c. szekció: itt mutatjuk be azt a bolsevik hatalmi struktúrát, amely az államjogi környezetet teremtette meg a despotizmus érvényesüléséhez. A szekciót Huszár Pál tanár úr, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke vezeti.

  4. A magyarkérdés vagonkérdés c. szekció Sztalin híres mondatára utalva a tömeges meghurcoltatásoknak állít emléket, kiemelten a kárpátaljai, közvetlen szovjet terror alá került egyházrészek szenvedésének. A szekciót Prof. Dr. Fodor György görög katolikus áldozópap, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prorektora vezeti.

 • Sajtótájékoztató 

 • Fogadás 

 • A konferencia ideje alatt (szüneteiben) könyvbörze az érintett intézmények kiadványaiból.

A konferencia 100 %-os finanszírozására a Mika Sándor Egyesület pályázatot nyert az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől a Gulág Emlékbizottság GUL-16-A jelű pályázatán. A pályázat összköltségvetése: 3 993 650 Ft. Az összeg résztételei: nem budapesti előadók szállás- és utazási költsége, hirdetési- és reklámköltségek, terembérleti díj, nyomdaköltségek, reprezentációs költségek (étkeztetés).

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!