Konferenciát tartottak a készülő új énekeskönyvről Észtországban

Konferenciát tartottak a készülő új énekeskönyvről Észtországban

Share this content.

Szöveg: Pap Kinga Marjatta
Tartu – Egy énekeskönyv egészséges élettartama 30–50 év, így minden generáció számára adott a lehetőség, hogy új gyűjteményt állíthasson össze, megjelenítve saját értékrendjét és tudományos eredményeit. Az Észtországi Evangélikus Egyház számára most érkezett el az idő – erről a munkáról számoltak be az október 26–27. között Tartuban rendezett szakmai konferencián.

A kortárs énekeskönyv-szerkesztők többsége egyetért abban, hogy három kiemelt fontosságú összetevő – a teológiai szempontból átgondolt tartalom, a megőrzésre érdemes zenei anyag és a költőiség, a hibátlan nyelvi forma – együttállására van szükség ahhoz, hogy olyan énekeskönyvet lehessen összeállítani, amely megbecsüli a hagyományt, ugyanakkor megfelel a tudományos minőség aktuálisan elfogadott követelményeinek.

A kétnapos észtországi konferencián számos szempontból bemutatták a megkezdett, de több kérdésben még a végleges döntések előtt álló folyamat eredményeit. Az új énekeskönyvre irányuló elvárások feltérképezésére részletes kérdőíves felmérést végeztek gyülekezeti tagok és szakértők (azaz lelkészek és kántorok) bevonásával. A szociológiai felmérés fókuszcsoportos interjúkkal egészült ki, amellett háttéranyagot gyűjtöttek a testvéregyházak énekeskönyvi munkájáról. A kitekintés része volt az a tény is, hogy a konferencia meghívott előadójaként és egyedüli külföldiként értékelhettem az elhangzottakat.

Az új énekeskönyvről, a szerkesztés, az énekválasztás kérdéseiről bővebben az Evangélikus Élet magazin november 18-i számában olvashatnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!