Szentháromság – Szent egység | Konfirmáció Balassagyarmaton és Ipolyszögön

Szentháromság – Szent egység | Konfirmáció Balassagyarmaton és Ipolyszögön

Share this content.

Szöveg: Bartha István, fotó: Selmeci Tibor, Suba Ákos, Bartha István, Archívum
Balassagyarmat – Egy gyülekezeti konfirmáció – mondhatni – nem nagy ügy. Minden évben megtörténik sok helyen. Mégis a legtöbb kérdés, kétely épp a konfirmációval kapcsolatban fogalmazódik meg, amikor egyházunk jelenéről, jövőjéről gondolkodunk. Unásig ismert a templomtoronyban lakó denevérekről szóló vicc, amin a legtöbb lelkész már nem tud őszintén nevetni. Nem csoda hát, ha újra és újra próbálkoznak azzal, hogy az ünnepélyes hangulat ne puszta dagályosság legyen, és hogy az ilyenkor szinte szükségszerű izgalmakhoz legalább megközelítően méltó tartalom kapcsolódjék.

Ki ne élte át – akár konfirmandusként, akár szülőként, akár lelkészként, vagy gyülekezeti tisztségviselőként – hogy mennyire csikorgóan ellentmondásos tud lenni a liturgikus fegyelemmel elmondott betanult szöveg a mögöttes tartalommal? És aztán ott van még a „bezzeg a mi időnkben” kezdetű mondatok sokasága! Negyvenen térdeltek az oltárhoz annak idején, - ez az egyik oldal. A másik pedig az, hogy közülük alig-alig maradtak templomba járó egyházfenntartók mára.

Fogyunk, ez tény. És a tanítás, tanulás komolysága és mélysége is jelentősen átalakult az utóbbi években. Tíz éve még izgatottan rágták ajkukat a nebulók a vizsga előtti utolsó pillanatokban. Ma már az is megtörténhet, hogy egy konfirmandus csoport teljes létszámban csak az ünnepségen találkozik először – a kétéves felkészítés ellenére. És ajakrágó izgalom helyett még a harangozás előtti pillanatokban is a telefonjukra letöltött játékon próbálják saját rekordjukat megdönteni.

Változik a világ. Ez ellen lázadozni felesleges. Jézus Krisztus azonban tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. És Jézus Krisztusban az egyetlen, örökkévaló és soha nem változó Isten azért lett emberré, hogy a Szentlélek erejével, újjászületve, mi emberek mégis Isten tökéletes képmásai lehessünk. A Szentháromság titka végtére is nagyon egyszerű. A fehér oltárterítő liturgikus szempontból is egyesíti a két ünnepet. A konfirmációt és a Szentháromság vasárnapját. Balassagyarmaton ez történt.

A zsúfolásig megtelt templomban nyolc fiatal: Ábel Botond, Beke Szabolcs, Cservenák Eszter, Gembiczki Máté, Kore-Molnár Gábor, Molnár Máté, Nagyházi Attila és Sallói Lili egy-egy rövid elmélkedést mondott a Miatyánk kéréseihez kapcsolódóan, miközben a gyülekezet a 72-es számú Luther-éneket énekelte versszakonként.

A konfirmációt követően a meghívott emlékező konfirmandusok köszöntése következett. Huszárik Ildikó felügyelő már évek óta nagy gondot fordít arra, hogy a kerek évfordulókat számon tartsák. Az anyakönyvi bejegyzések alapján a kortársak segítségével azonosítják a személyeket, és kinek személyesen, kinek rokon vagy ismerős útján, kinek pedig postán küldik el a meghívót. Az idei, reformációi jubileumi évben különös hangsúlyt fektettek a külcsínre, és fényképet is mellékeltek a meghívóhoz. A hatvan évvel ezelőtti konfirmációs fényképen Szabó József püspököt vette körül a gyereksereg, akik közül nyolcan jöttek el. Volt, aki a tengerentúlról érkezett. És olyan is, aki épp most, talán részben a meghívásnak köszönhetően kapott kedvet újra kapcsolatot teremteni egyházával.

Az ötven éve konfirmáltak közül Honti István, a gyülekezet korábbi felügyelője mondott köszöntő és biztató szavakat. A hetven éve konfirmáltak közül egy testvérünk érkezett, aki láthatóan jól érezte magát végig, és a huszonöt éve konfirmált társával vidáman beszélgetett. A fiatalabbak talán még kevésbé érzik a jelentőségét ezeknek a kerek évfordulóknak, amit az is jelez, hogy a huszonöt éve konfirmáltak közül csak ketten érezték szívügyüknek ezt a találkozást.

Annál nagyobb öröm, hogy Ipolyszögön, a húsvét utáni vasárnap tartott konfirmációi istentiszteleten az ott öt éve konfirmáltak közül mind a négyen jelen voltak, így az idén egyedül helytálló, és ezáltal a filia gyülekezetét egy szép ünneppel megajándékozó Kerék Gergő bátyja is. Az ötven éve konfirmáltak közül egy testvérpár, a hatvan éve konfirmáltak közül pedig három asszony testvérünk örvendeztette meg a gyülekezetet jelenlétével. Az ilyen ünnepi alkalmak, és a hozzájuk kapcsolódó felszabadult és könnyed „asztali beszélgetések” méltó folytatásai a reformáció örökségének.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!