Konfirmáció a 265 éves nyíregyházi gyülekezetben

Konfirmáció a 265 éves nyíregyházi gyülekezetben

Share this content.

Szöveg és hangfájl: Garai András (garainyh.hu). Fotó: Csutkai Csaba
Nyíregyháza – Szentháromság ünnepén harminc fiatal járult először az Úr oltárához, s őket tíz jubiláló hittestvér követett, akik ötven-nyolcvan éve konfirmáltak ebben a huszonkét éve műemléknek nyilvánított és most teljes felújításra váró Nagytemplomban. Isten igéjét a közelmúltban újraválasztott Zsarnai Krisztián esperes hirdette az ünnep kijelölt textusa, Ef 1,3–14 alapján. A liturgiában mind a négy parókus lelkész részt vett.

A konfirmandusokat a gyülekezet két hónapja beiktatott új felügyelője, Veczánné Repka Jolán köszöntötte Isten igéjével: „Én terólad meg nem feledkezem!”  „Ti a startvonalon álltok, és a most kimondott igendöntésetek egy életre szól, s ezt Isten nagyon komolyan veszi.” Az ismert ének egy sorát idézte útravalóul: „Eldőlt a szívemben, követem Jézust, nincs visszaút!”

Szabó Eszter konfirmandus szólt ezután a gyülekezethez, majd a legidősebb konfirmált egyháztag, a kilencvenkét éves Bencsik András tett bizonyságot a fiatalok előtt Isten megtartó szeretetéről, és szólt a hitből fakadó imádság fontosságáról is. Lelkes köszöntésében a keresztre irányította a jelenlévők tekintetét. 

Zsarnai Krisztián igehirdetésének középpontjában a megfeszített, de feltámadott és élő Úr Jézus állt, akire egész életünket rábízhatjuk. Ne csak Jézusról tanuljunk, hanem tőle magától, s Jézusban sohasem fogtok csalódni – bátorította a konfirmandusokat. Isten a feltétel nélküli, agapészeretetét kínálja nekünk, az ő igéje szíven talál. A Szentírás torzításmentes tükör, mondta, majd felelevenítette saját megtérését. A megtérésben aktív szerepet játszik az ember, ez a hitre jutás. Az újjászületést Isten Szentlelke végzi el bennem, s a megszentelődés útján járok egész életemben, mert isteni természet részese lettem! Luther imádságából is idézett: „Úr Jézus, te vagy az én igazságom, én meg a te bűnöd vagyok. Magadra vetted az enyémet, és nekem ajándékoztad a tiédet. Olyanná lettél, amilyen nem voltál, és olyanná tettél, amilyen nem voltam.” Ez a kegyelem! Jézussal élni mindennél csodálatosabb! – zárta bátorító, útra indító igehirdetését az esperes.

Az ősi Confirmát dr. Kovács László Attila, Adámi László, Sztankó Gyöngyi és Zsarnai Krisztián körzeti parókus lelkészek együtt énekelték a harminc fiatal felé áldásra nyújtott kézzel: „Erősítsd meg, Istenünk, amit cselekedtél értünk!”

A fiatalokat a jubilánsok követték az Úr oltáránál, akik közül ketten, Ambrusz Mihály és Bencsik András éppen nyolcvan éve konfirmáltak. Sok éve már, hogy Demcsákné Balczó Ildikó hűségesen szervezi a jubilánsok találkozóját, akik az istentisztelet után dr. Kovács László Attila igazgató lelkész és a maga is jubiláns Veczánné Repka Jolán összgyülekezeti felügyelő társaságában felelevenítették konfirmációs emlékeiket, és együtt adtak hálát az Úristennek a megtett útért. Az emléklap és az egyházközség elnöksége által aláírt igéslap bátorítást és reménységet ad a jövőre nézve is: „Ne félj, és ne rettegj, mert az Úristen, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el.” (1Krón 28,20)

Az ünnepi istentisztelet teljes hanganyaga elérhető az ötvenöt éve konfirmált egyháztag, Garai András honlapján, itt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!