Megjelent A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában 18–20. század című kötet

Megjelent A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában 18–20. század című kötet

Share this content.

Forrás: Ribár János
Szeged – A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában – 18-20. század címmel, Zombori István történész szerkesztésében jelent meg egy tanulmánykötet. A kötetben az előszó után tizenhárom hosszabb-rövidebb tanulmány olvasható, melyek egy szegedi egyháztörténeti konferencián hangoztak el két évvel ezelőtt. Többek között Mirák Katalin történész írása is megtalálható benne, Mozaik Böröcz Sándor életéből címmel, valamint Ribár János nyugalmazott esperes írása, aki a szegedi ágostai hitvallású gyülekezet életét mutatta be 1945 és 1992 között.

A könyv ajánlójában ezt olvassuk:

„A kötetben profi történészek, néprajzosok, egyetemi oktatók és egyházukat szolgáló lelkészek írásai olvashatók. A teljesség igénye nélkül találunk tanulmányokat a magyarországi evangélikus egyház elmúlt 300 éves viszontagságairól. Dicsőséget, megpróbáltatást, üldöztetést és helytállást látunk a vizsgált idő során: változott a politikai hatalom, az ország, a nyelv, de az egyház szolgái és hívei kitartottak. Imponáló látni azt a rugalmasságot, ahogy ezek az emberek a hajdani Magyarországot bejárták. Tanulmányaikat Selmecbányán, Rozsnyón, Eperjesen, Késmárkon végezték, sokan közülük Jénában, az egyetemen folytatták. Azután kezdték el lelkészi, közéleti szolgálatukat – életüket – Orosházán, Békéscsabán, Tótkomlóson, Szarvason, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szegeden. De ott találjuk őket Pesten, Sopronban és Pozsonyban is. Az sem meglepő, hogy németül, szlovákul, magyarul egyaránt tudtak. De sohasem volt kérdéses a magyarságtudatuk. Akkor sem, amikor Kossuth mellé álltak és Trianon után sem.”

A könyvet, amelynek megjelenését a Reformáció Emlékbizottság támogatta, Zombori István szerkesztette, felelős kiadója pedig Várszegi Asztrik lett. (A METEM könyvek 89 sorozatban a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközössége (METEM) (www.heh.hu) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány adta ki.)

Bemutatójára 2019. december 9-én kerül sor a Somogyi Könyvtár I. emeleti termében (Szeged, Dóm tér 1.). Részletek a mellékelt szórólapon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!