A koronavírus miatt megkérdőjeleződött az Ökumenikus Egyházi Napok megtarthatósága

A koronavírus miatt megkérdőjeleződött az Ökumenikus Egyházi Napok megtarthatósága

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás, összefoglalás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Frankfurt am Main – Az elkövetkezendő napokban az Ökumenikus Egyházi Napok szervezői tanácskozni fognak Frankfurt am Main város vezetőségével arról, hogy vajon a 2021 májusára tervezett keresztény találkozót a koronavírus-járvány ellenére meg lehet-e tartani. Az egyházakért felelős városi tisztségviselő, Uwe Becker (CDU) szerint kevés a remény. A szervezők azonban hangsúlyozzák, hogy „még nincsen semmi sem veszve”.

Peter Feldmann (SPD) főpolgármester a napokban úgy nyilatkozott, hogy az egyházi napokról szóló döntés nem a város kezében van, hanem a rendezőkében, tehát a Német Protestáns Egyházi Napok és a Német Katolikusok Központi Bizottsága dönthet majd erről.

Szupernehéz helyzet”

Uwe Becker polgármester a „Frankfurter Allgemeinen Zeitung”-nak azt nyilatkozta, hogy bár örül a hitnek és az közösségi alkalmaknak az ünnepek miatt, de egy ekkora, mintegy 30 ezer főt tömörítő rendezvény esetén kérdéses, hogy felelősen lehet-e ezt kivitelezni. A végleges döntést a következő napokban hozzák majd meg a protestáns és katolikus egyházakkal. Becker szóvivője, Wiebke Reimann a Protestáns Sajtószolgálatnak (Evangelischen Pressedienst -epd) annyit mondott, hogy: „Ez egy szupernehéz helyzet”.

Ökumenikus Egyházi Napok 2021: „Tartjuk magunkat a szabályokhoz”
Bár Németországban növekedik a koronavírus fertőzöttek száma, a 3. Ökumenikus Egyházi Napok szervezői szeptemberben úgy döntöttek, megtartják a rendezvényt. A két egyház részéről az egyházi napokért felelős Bettina Limperg és Thomas Sternberg nyilatkozott erről.

Feldmann polgármester azt mondta, hogy örülne, ha meg tudná tartani a találkozót: „A reménység jele lenne, nem csak a hívők számára.” De ha a felelősök mégis arra a következtetésre jutnak, hogy nem tudják vállalni a 2021-es egyházi összejövetelt, a város akkor is támogatni fogja őket. „Az egészség mindenek fölött áll” – mondta Feldmann.

Az egyházi napok szóvivője, Mario Zeißig így nyilatkozott: „Megértjük Frankfurt város nehéz helyzetét is. A rendezők pedig megvizsgálnak minden lehetőséget arra, hogy jelen helyzetben ez a találkozó vajon kivitelezhető-e.

A terveket is alakították

Az Ökumenikus Egyházi Napokat 2021. május 12. és 16. között szeretnék megtartani. Két hónappal ezelőtt már csökkentették a résztvevők számát 30.000-re. Ekkor döntöttek arról is, hogy kevesebb rendezvény lenne, gyorstesztekkel vizsgálnák a résztvevőket, lemondanának a privát szállások lehetőségéről, sőt hibrid, az interneten is követhető programokat szerveznének. Hogy a további költségeket csökkentsék, a rendezvény előtt legalább félévvel le kellene mondani a programokat.

A teljes találkozót azonban nem lehet fél évvel elhalasztani, mert a frankfurti vásárváros csarnokait már lefoglalták arra az időre.

A tervek szerint 2022-ben lenne a Katolikus Egyházi Napok Stuttgartban, és 2023-ra tervezik a Német Evangélikus Egyházi Napokat, június elejére, Nürnbergbe.

Az Első Ökumenikus Egyházi Napokon, 2003-ban Berlinben 200.000 ember vett részt, 2010-ben a Münchenbe tartott másodikon több mint 130.000-ren voltak jelen. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!