Nyári táborok evangéliumi üzenettel – Beszélgetés Kelényi Zsolttal

Nyári táborok evangéliumi üzenettel – Beszélgetés Kelényi Zsolttal

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: koszi.net
Budapest – A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért (KÖSZI) csapata az idei évben is izgalmas nyári táborokkal várja a táborozni vágyó ifjúságot. A szervezet vezetőjét, Kelényi Zsoltot kérdeztük az idei táborokról, a KÖSZI-ről, és a „csodák csodája” jelentéséről.

A KÖSZI évközi programjai mellett idén nyáron is rendez tábort. Kiket vártok Piliscsabára?

– Két turnusban rendezzük meg idén is a KÖSZI Napvető tábort. Július 27 - augusztus 2. között az IFI turnusba a 12-18 éves fiatalokat, augusztus 10-16. között a KÖLYÖK turnusba a 8-14 éves gyerekeket várjuk. A táborok nyitottak az ország minden részéből, sőt a határon túlról érkezők számára is.

Az idei év Napvető mottója: Csodák csodája. Miért ezt választottátok?

– Ahogyan a dal is mondja: „csodákkal veszel körül minket”, azonban ezeket a kisebb vagy nagyobb csodákat sokszor észre sem vesszük az életünkben, természetesnek vesszük őket. Isten csodatévő ereje ott lakozik egy emberi élet létrejöttében, egy kisbaba megszületésében, felfedezhetjük találkozásainkban, abban, hogy adott élethelyzetben találkozunk egy olyan emberrel, aki kiment, megment egy helyzetben – ők amolyan földre szállt angyalok. Isten teremtő csodáját láthatjuk meg a természet szépségeiben, fantasztikus működésében, és ugyanúgy ott munkál a függőségektől, rossz szokásoktól, terhektől való szabadulásokban. És talán a 21. század elvilágiasodott embere számára az egyik leglátványosabb jele Isten csodatévő hatalmának a betegségekből való nem várt gyógyulások.
Szeretnénk, ha mindezekre rámutathatnánk a táborozóknak.

Milyen programokra számíthatnak az érdeklődők?

– Reggel egy sok-sok vidám énekkel tarkított áhítattal indítjuk a napot, amelybe a táborozókat is bevonjuk, Ezt követi a Kupaktanács, amely egy kreatív hittanóra, a napi téma izgalmas, sokoldalú feldolgozása beszélgetéssel, drámajátékkal, csoportos feladatokkal és játékkal. Ebéd után két fakultatív sáv következik, amikor lehetőség van társasozni, focizni, úszni, aerobikozni, kézműveskedni, valamilyen izgalmas műhelymunkában részt venni, a tábori zenekarban próbálni vagy egyszerűen csak a barátokkal, vezetőkkel beszélgetni. Délután következik egy nagy, egész tábort megmozgató program, többek között a városi portya, vízi olimpia, a méta vagy a számháború. Este a legkülönbözőbb programokra számíthatnak a táborozóink: az izgalmas, Keresztények és rómaiak harca csapatjáték, a tábortűz, a bátorságpróba vagy az utolsó este tartott Ki mit tud? vár rájuk. A napot mindig egy áhítat zárja.
Természetesen az IFI és a KÖLYÖK turnusban ezek a programok egészen más kiadásban jelentkeznek, a korcsoportnak megfelelő módon.

Kikből áll a KÖSZI csapat?

– Az immár 84 fős KÖSZI-csapat elég széles: A legfiatalabbak a volt táborozóink, akik épphogy elkezdtek táboroztatni – ők a jövő nemzedéke. Legnagyobb részt az egyetemista, huszonéves, fiatal felnőtt korosztály teszi ki: ők évek óta táboroztatnak velünk, egy barátjuk hívta őket, vagy éppen a Megálló istentiszteleten kapcsolódtak be a KÖSZI munkájába. Köztük megtalálható teológus, jogász, pszichológus, bölcsész, közgazdász, építész, vagy éppen biomechatronikai hallgató. A késő húszas, harmincas, már dolgozó korosztályba a legrégebbi tagjaink, illetve olyanok tartoznak, akik a munkájuk, családjuk mellett is szívesen áldoznak időt az önkéntes munkára. Külön kiemelném, hogy számos 12 evangélikus lelkész is megtalálható tagjaink között, akik a programok lelki hátterének kidolgozásában, biztosításában segítenek.

Ez lesz a 18. Napvető tábor. Az eddigi táborok alapján mit gondolsz: Mi érdekli igazán a fiatalokat?

– A legfontosabb, ami azóta változatlan, mióta táboroztatok: befogadó, szerető, megértő közösséget várnak, ahol önbizalmuk megerősödik. Olyan témák érdeklik inkább őket, amelyek személyesen is érinti őket. Ami viszont az utóbbi évek tapasztalata: egyre látványosabban, mozgalmasabban, interaktívabban kell számukra a programokat megszervezni, hogy érdeklődésüket felkeltse.

Hogyan lehet az evangélium örömét a fiatalokkal megismertetni?

– Elsősorban személyes élményekkel történetekkel, amelyeket elmesélve számukra is megfoghatóvá válik, hogy Jézus nap mint jelen van életünkben, és „érdemes” észre venni, hogy ez mekkora támaszt tud nyújtani. Fontos, hogy lássák, a táborvezetők hiteles emberek, akik nem bálványok vagy tévedhetetlenek, ugyanúgy követnek el hibákat, mint mindenki más. Azonban pont azáltal válnak hitelessé, hogy hibáikat felismerik és tanulnak belőlük.

– Alapvetően evangélikus tagjai vannak a KÖSZI-nek, de ökumenikus szellemiségben szervezitek táboraitokat. Miért?

– A KÖSZI evangélikus gyökerekkel, hagyományokkal rendelkezik, melyre büszkék vagyunk, ezt ki is fejezzük a szervezet logójában található Luther-rózsával. A táborainkban, alkalmainkon a lelkészi szolgálatot evangélikus lelkészek, teológusok tartják. Mindezek mellett számos olyan tagunk és táborozónk van, akik más felekezethez tartoznak, járnak a helyi gyülekezetükbe, közösségükbe. Ez így is van jól, mert a KÖSZI-nek nem célja és nem is feladata, hogy a felekezeti hovatartozást, a gyülekezetet pótolja, felváltsa. Azt szeretnénk, hogy a táborainkba ellátogató gyerekek, fiatalok a KÖSZI-ben otthon érezzék magukat, szeretetet, maradandó élményeket és hitbéli épülést tudjunk nekik nyújtani, amit aztán saját kis közösségükben tovább tudnak adni.

Vannak olyan családok, akik anyagilag nem biztos, hogy megengedhetik maguknak, hogy gyermeküket táborba küldjék. Vannak kedvezmények?

– Alapvető célunk, hogy a táborban való részvételek feltétele ne a család anyagi helyzete legyen, hanem az, hogy a gyereknek, fiatalnak szüksége van-e erre a táborra. Ezért amennyiben a család nem tudná megengedni a teljes tábordíj kifizetését, és ebben az iskola vagy a helyi gyülekezet sem tud segíteni, úgy a KÖSZI-t támogató Szívvel-Lélekkel Alapítvány nyújt ebben segítséget.

Hivatkozások: A KÖSZI honlapja. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!