Bartók Béla születésének 140. évfordulóján – Koszorúzás a zeneóriás nagyszentmiklósi szobrainál

Bartók Béla születésének 140. évfordulóján – Koszorúzás a zeneóriás nagyszentmiklósi szobrainál

Share this content.

Forrás: nyugatijelen.com, szöveg: Pataki Zoltán
Nagyszentmiklós – 1881. március 25-én született Nagy­­szentmiklóson Bartók Béla, a vi­lág­hírű zeneszerző, ki­váló zongoraművész, etnomuzi­­kológus, az egyetemes zeneirodalom megkerülhetetlen személyisége. A zeneóriás születésének 140. évfordulójára méltó megemlékezést tervezett a nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság, de a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé. A későbbi időpontra elhalasztott kerek évfordulós megemlékezésről Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság alapító elnöke nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

– Jelen helyzetben, amikor Nagyszentmiklóson is vörös járványügyi forgatókönyv van érvényben, március 25-én, csütörtökön a Pro Bartók Társaság nevében koszorúkat helyeztünk el Bartók Béla nagyszentmiklósi szobrainál, Jecza Péter és Aurel Ardelean szobrászművészek alkotásainál. A korlátozások miatt csak ketten vehettünk részt a koszorúzásokon, Papp Miklós alapító tag és jómagam.

– Mi lett volna a kerek évfordulós megemlékezés eredeti terve?

– A nagyszentmiklósi Bartók Béla Kulturális Központ alapkőletétele lett volna az ünnepség központi eseménye. A Pro Bartók Társaság önerőből meg­vá­sá­rolta az elárvult nagyszentmiklósi evan­gélikus ingatlant, azzal a céllal, hogy a templomkertben Bartók Béla Kulturális Központot építhessen. Az adásvételi szerződésben azt is vállaltuk, hogy a templomot felújítjuk, és in­gyenesen a református egyház hasz­nálatára bocsátjuk. A tervek elkészítésére a sepsiszentgyörgyi Ybl- és Kós Károly-díjas műépítészt, Zakariás Attilát kértük fel, aki lelkesen vállalta a feladatot, a Kulturális Központ látványterve már elkészült. A megvalósításra uniós forrásokat szeretnénk felhasználni, de számítunk a Magyar Kormány, a Román Kormány és Nagyszentmiklós Városi Tanácsa támogatására is. Ennek az épületnek az alapkőletételével szerettük volna megünnepelni Bartók Béla születésének a 140-dik évfordulóját.

– Milyen zenei meglepetéssel készültek a kerek évfordulóra?

– Megkerestem a budapesti Muzsikás együttesnek a vezetőjét, Hamar Dánielt és ő szeretettel viszonyult a felkéréshez. Szabadtéri zenélésről lett volna szó, a templomkertben Bartók-népdalfeldolgozásokat játszott volna a Muzsikás együttes, ezt elméleti szinten tárgyaltuk, de a megvalósítást a vírushelyzet megakadályozta. A születésnapi ünnepséget blokkolta a járványhelyzet, most elnapoljuk a kerek évforduló megünneplését, de egész évben Bartók-év van, természetesen 2021-ben is sor fog kerülni a méltó megemlékezésre.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!